'Efficiëntieverbetering in ontwerp en engineering mogelijk' • Metaal Magazine

2021-12-01 04:03:38 By : Ms. Alice Lin

Home » Nieuws » Nieuws » 'Efficiëntieverbetering in ontwerp en engineering mogelijk'

Naast de maakindustrie zijn er ook aanzienlijke efficiëntieverbeteringen mogelijk in productontwerp en engineering. Dat meldt Jaarbeurs Utrecht, vooruitkijkend op de TechniShow en ESEF. Modelgebaseerde definitie vervangt de 2D-tekening. En generatieve ontwerpsoftware geeft ontwerpers de mogelijkheid om zich volledig te richten op vorm en functionaliteit, zonder zich zorgen te maken over maakbaarheid.

Slimme industrie (Industrie 4.0, 3D-printen en digitalisering) zal het werk van productontwerpers en ingenieurs in de toekomst drastisch veranderen. De productontwikkelaar en (ontwerp)ingenieur krijgen dit jaar volop aandacht tijdens de ESEF en TechniShow.

Exposanten tonen de nieuwe softwaretools, waarmee de sector kan inspelen op de digitalisering en de opmars van onder meer 3D-printen. “Tot nu toe was de ontwerper het uitgangspunt voor de ontwikkeling van een nieuw product; met generatieve ontwerpsoftware krijgt hij het startpunt van de software”, zegt Orlando Sardaro van Design8 over de nieuwe software voor topologie-optimalisatie. “De software levert een vorm die optimale stijfheid biedt of minimaal gebruik van materialen en dus gewicht.” Op de ESEF laat Design8 onder meer de mogelijkheden van solidThinking Inspire zien.

In feite is dergelijke software vooral bedoeld voor producten die vervolgens in 3D worden geprint. Orlando Sardaro vindt echter dat de ontwikkelingen op dit gebied achterblijven. Productiebedrijven gebruiken nog steeds voornamelijk klassieke fabricagetechnieken. Zelfs dan kun je met topologie-optimalisatie vaak 40 tot 60% van het gewicht van een product verminderen.

De nieuwe software biedt nog een voordeel. Een van de 'beperkingen' die de productontwerper invoert, is de productietechnologie waarmee het product gemaakt gaat worden. De software houdt dan automatisch rekening met de maakbaarheid van het ontwerp. Volgens Sardaro is dit een grote verandering voor productontwerpers en ontwerpingenieurs. “Tot nu toe moeten ze veel kennis hebben van de productiemethode. Dat wordt minder nodig omdat de software het overneemt. Productontwerpers kunnen veel meer focussen op vorm en functionaliteit.”

Hij gelooft absoluut niet dat algoritmen de ontwerper gaan vervangen. Zeker niet op middellange termijn. “Ontwerpers moeten nog hun eigen draai geven aan het softwarevoorstel.” Volgens hem kunnen ze met de steun van de software uiteindelijk betere en mooiere producten maken.

Ook in de vervolgstappen verandert de digitalisering. Het gebruik van 3D-modellen is inmiddels de standaard in de werktuigbouwkunde, constateert Joost Swarts van ISD Group. Met softwarepakketten als HiCAD en Helios biedt ISD Group CAD-, PDM- en PLM-oplossingen. Hij verwacht dat ook de maakbedrijven, de toeleveranciers, hier meer mee te maken zullen krijgen. “Je ziet nu ook de omslag van 2D naar 3D bij leveranciers.”

ISD Group presenteert op de TechniShow een black box, waarmee 80 procent van alle 3D-modellen automatisch wordt omgezet naar een STEP-bestand of DXF-bestand voor productie. “De bestanden komen er automatisch uit voor de volgende stappen, of dat nu een lasersnijmachine, CNC-machine of kantpers is”, zegt Swarts. “Hiermee zorgen we ervoor dat een proces dat nu grotendeels handmatig verloopt, automatisch verloopt.”

Hij ziet dit als de eerste stap. Het systeem kan 80% van de 3D-modellen converteren. De rest zijn complexe werkstukken, met nauwe maattoleranties en speciale bewerkingen. Deze moeten voorlopig nog handmatig worden verwerkt. “Door slimme engineering toe te passen automatiseren we het repetitieve werk. Laat de mensen de complexe projecten doen.”

Swarts ziet dit als een rode draad in de techniek. De repetitieve handelingen waar een engineer een groot deel van de dag mee bezig is, worden geautomatiseerd: Smart engineering. Dat kan een behoorlijke impact hebben op een maakbedrijf, is de ervaring bij ISD Group. Een machinebouwer die hiermee zijn frames begon te engineeren zag het uitvalpercentage dalen van 20% naar 0 omdat er bij de montage absoluut geen fouten worden gemaakt voor de lasser. De software maakt automatisch slim passende verbindingen, zodat stukken maar op één manier in elkaar passen. Door de vergrijzing betekent het wel dat bedrijven hun kennis veel meer in systemen moeten borgen.

Om die reden wordt PLM-software volgens hem onmisbaar, zodat altijd de laatste revisie van een ontwerp wordt gebruikt. Hij merkt dat er bij sommige bedrijven nog veel weerstand is, omdat deze nieuwe manier van werken soms leidt tot aanpassing van bestaande processen. ISD Group heeft een quick scan om snel het besparingspotentieel in kaart te brengen. “Dan praat je makkelijk over een of tweehonderdduizend op jaarbasis. Er gaat immers veel geld naar het herstellen van fouten.”

3D-scanning biedt ook engineering nieuwe mogelijkheden. Partijen als GOM, 4CCCC en Faro demonstreren op de beurzen hoe u 3D-scanning kunt inzetten voor zowel reverse engineering als kwaliteitscontrole. De nieuwe 3D-scanners maken het scannen van een product heel eenvoudig, vooral met de nieuwe generatie software, terwijl de nieuwste scanners een zeer hoge nauwkeurigheid mogelijk maken. Het bestand dat u met de meeste scanners genereert, kan rechtstreeks naar een 3D-printer worden verzonden of kan worden gebruikt als invoer voor CAD-pakketten om het product opnieuw te ontwerpen.

GOM Benelux laat zien hoe met een 3D-scanner en speciale analysesoftware de invloed van bepaalde parameters op 3D-printen, zoals positionering op de bouwplaat, kan worden onderzocht. Dit maakt engineering meer verweven met productie, zelfs als de software intelligenter wordt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

TechniShow/ESEF 2018 trok iets meer bezoekers dan in 2016. In totaal bezochten 42.609 mensen 'de grootste technische B2B-beurs van de Benelux'. Er lijken ook goede zaken te zijn gedaan. Dat maakte organisator FPT-Vimag bekend. Twee jaar geleden passeerden 42.396 bezoekers de toegangspoorten van de… Lees verder →

Metaal Magazine heeft in samenwerking met Timesavers een video-impressie gemaakt van de TechniShow. Er zullen onder meer de nieuwe machines uit de 32-serie worden gepresenteerd. Bekijk de video De video is tot stand gekomen in samenwerking tussen Metaal Magazine en Timesavers.

De vakbeurs TechniShow/ESEF is begonnen. Metaal Magazine is er en maakt indruk. Meer Later…

Metaal Magazine heeft kort nieuws voor de TechniShow en ESEF op een rij gezet (t/m 23 maart). Dit overzicht geeft een impressie, maar is zeker niet uitputtend. Bekijk ook de talloze nieuwsberichten in ons Dossier. Robotisering/Automatisering Fanuc heeft de Europese lancering aangekondigd van de nieuwe… Lees meer →

Tijdens de TechniShow 2018 zal CNC-Consult bezoekers kennis laten maken met Industrie 4.0. Door gebruik te maken van slimme software kunnen productiebedrijven in de maakindustrie hun productiecapaciteit aanzienlijk verbeteren, zonder te investeren in nieuwe machines of extra apparatuur. Tot op heden hebben veel bedrijven matige of slechte resultaten behaald… Lees verder →

Ermak, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, zal tijdens de TechniShow twee afkantpersen en de snelle servo-aangedreven Fibermak Momentum Gen-3 GForce van Ermak demonstreren. Met hoge snijsnelheden en verplaatsingssnelheden van 2,5 G is de GForce fiberlaser van Ermak een van de snelste fiberlasers op de markt. De… Lees meer →

Door gebruik te maken van productierobots kunnen bedrijven in de maakindustrie hun productieprocessen en automatisering eenvoudig naar een hoger niveau tillen. Rolan Robotics toont op de TechniShow een breed scala aan robotarmen die geschikt zijn voor automatisering in de metaalindustrie. Door gebruik te maken van onder… Lees verder →

Nilfisk toont efficiënte en innovatieve reinigingsoplossingen voor de maakindustrie. De reinigingsmachines zorgen voor een schonere, veiligere en gezondere productieomgeving. Nilfisk industriële stofzuigers helpen de productie, lijnen, machines en omgevingen schoon te houden. Ze worden gebruikt voor het stofzuigen en… Lees verder →

Joke Technology, specialist in oppervlakteveredeling, presenteert op de TechniShow drie innovaties. Bezoekers vinden er het volledige productassortiment van het bedrijf. Dit jaar is er speciale aandacht voor de EneskaMicro-serie. In de nieuwe Nederlandstalige productcatalogus grap Technologie kunnen gebruikers van de tool en… Lees meer →

Tijdens de TechiShow 2018 laat Heidenhain de bezoeker kennismaken met de laatste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van onder meer Connected Machining. Hieronder geeft het bedrijf alvast een voorproefje van enkele noviteiten die op de TechniShow gepresenteerd zullen worden. Door de machine en besturing slim te maken… Lees meer →

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.