Lensink maakt eigen stikstof voor nieuwe Bodor vlakbedlaser - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalindustrie

2021-12-01 03:51:18 By : Ms. Cherry Chan

Home Nieuws Overzicht Lensink maakt eigen stikstof voor nieuwe Bodor flatbed laser

Een echte eyecatcher is de nieuwe Bodor vlakbed lasersnijmachine van Lensink Constructie-Machines in Lievelde in de Achterhoek. Het vormt één geheel met het platform erboven, dat vol zit met een laserbron, koeling, afzuiging en apparatuur om zelf stikstof te maken. Dit maakt het een mooie compacte installatie, ondanks het grote werkbereik van de laser van 4×2 meter.

Lensink wil altijd met zijn tijd meegaan en doet daar regelmatig forse investeringen in. Zo zijn er jaren geleden twee waterstraalsnijmachines aangeschaft, die uiteindelijk tjokvol werk zaten. Eigenaar Berti Lensink en zaakvoerder Teun Weenink, die het bedrijf geleidelijk over zal nemen, verwachten dat hetzelfde met de laser zal gebeuren.

De nieuwe lasersnijmachine is een belangrijke aanwinst voor Lensink, dat uit twee afdelingen bestaat. De afdeling RVS constructie produceert maatwerkproducten, speciaal voor slachterijen en de vleesverwerkende industrie, inclusief complete systemen, die Lensink zelf ontwikkelt en tekent. Het andere deel repareert en verkoopt tuin- en parkmachines. Ook worden hier zwarte staalconstructies vervaardigd.

Lensink is een flexibel bedrijf met ongeveer twintig medewerkers. 80 procent van het materiaal dat wordt verwerkt, is roestvrij staal. Dit werd bijna allemaal gesneden op de waterstraalsnijmachines. Maar dat betekende lange snijtijden. Berti Lensink: “Bij massawerk en bepaalde werkvormen konden we de productiekosten niet meer bijhouden. Met een laser kun je veel goedkoper produceren.”

Er was uitgebreid gediscussieerd of het lasersnijden moest worden uitbesteed of dat we moesten investeren in onze eigen laser. Besloten werd om onze eigen laser aan te schaffen, eerst voor eigen productie, later wellicht ook voor derden. “Dat is een interessante optie, omdat we met buigen, lassen en afwerken extra toegevoegde waarde kunnen leveren”, zegt Teun Weenink.

Er werd gekozen voor een Bodor lasersnijmachine met een 8 kW bron en een groot werkbereik van 4×2 meter. Hiermee wil Lensink zich onderscheiden van collega metaalbedrijven. Er zijn veel lasers binnen een straal van 15 kilometer, maar dit zijn vooral machines met een bereik van 3×1,5 meter en tot 4 kW laservermogen. “Deze Bodor-machine snijdt 30 mm dik materiaal heel soepel”, zegt Jurgen Kroeze van Technische Handelsonderneming Klaassen uit Enschede, die de Bodor in Nederland al zo’n 5 jaar vertegenwoordigt. Klaassen heeft al 23 machines van de Chinese fabrikant in Nederland geïnstalleerd. “Bodor heeft een fabriek van 200.000 vierkante meter in China”, zegt Kroeze. “Hier worden 2000 machines per jaar geproduceerd; vlakbedlasers tot 40 meter lang en zes modellen buislasers. Bodor boekt goede vooruitgang in Europa.”

Bodor bleek de beste keuze voor Lensink. “Een dure laser vinden is niet moeilijk”, zegt Berti Lensink. “Maar we gaan het geen 10 uur per dag kappen, laat staan ​​24/7. Daarom kwam deze machine ons het beste uit. We bezochten Paul Meijering in Zaltbommel en zagen hoe ze daar met de lasers van Bodor werken. Dat zagen we ook. Onze flatbed laser heeft twee verschillende bedhoogtes. Dit is een eenvoudige techniek, die minder kost en voor ons zeer acceptabel is. Prijsstelling is belangrijk.”

Het platform boven de lasersnijmachine staat vol met laserbron, koeling, afzuiging en (links) apparatuur om zelf stikstof te maken.

De lasersnijmachine bij Lensink heeft een gietijzeren machineframe en een totaal gewicht van 12 ton. Lensink wilde hem compact neerzetten en het geheel moest er gaaf uitzien. Daarom is er veel aandacht besteed aan het platform boven de machine. Hierin zitten veel lasmeters en Lensink heeft de RAL-kleuren opgevraagd bij Bodor zodat het platform in exact dezelfde kleur als de machine gespoten wordt. “Ik ben een kritische klant”, zegt Berti Lensink. “We willen geen losse kabels, het moet echt af.”

Het was passen en meten om alle apparatuur op het platform te kunnen zetten. Want hier bevinden zich niet alleen de laserbron, de afzuiging en de koeling. Ook een installatie voor het produceren van stikstof (van de Duitse fabrikant Airtech) en de gasflespakketten hebben een plek gekregen op het platform. De installatie haalt lucht uit de hal en zet deze om in stikstof. Lensink maakt bijvoorbeeld zijn eigen stikstof, iets wat in Nederland nog niet veel gebeurt, maar past perfect in de duurzaamheidstrend.

Teun Weenink: “We hebben ervoor gekozen om zelf stikstof te maken omdat niemand ons kon vertellen hoeveel we nodig zouden hebben. Dat hebben we nu in eigen hand. We laten de generator 's nachts draaien en vullen het flessenpakket. Als we meer nodig hebben, kunnen we ook overdag stikstof produceren.”

Vijf medewerkers hebben een opleiding gekregen om de machine te bedienen. Ook zijn vijf mensen getraind in de Lantek CADCAM-software, die een directe koppeling heeft met Solidworks, waarin Lensink tekent. Daarna finetunen ze onder begeleiding van Klaassen de machine stapsgewijs. “We laten onze klanten altijd eerst veertien dagen knippen en vragen hen alles op te schrijven wat ze tegenkomen. Samen duiken we dan in de lijst met openstaande punten. Zo kom je langzaam op gang en dat geeft rust”, zegt Jurgen Kroeze.

Berti Lensink en Teun Weenink noemen de komst van de laser belangrijk voor de ontwikkeling van hun bedrijf. “Onze productiekosten moesten omlaag. Dat is wat we hiermee doen. We merken nu al dat de machine flexibiliteit brengt en de levertijden verkort. Als we vroeger bijvoorbeeld materiaal moesten snijden voor filtratie-units, konden we de waterstralen een week lang niet voor andere dingen gebruiken. Nu snijden we op de laser en hebben we binnen twee dagen ruimte voor iets anders.”

Multifunctionele vrachtwagen met kraan voor Jan van Dam

Maatwerk met Magnum-geluiddemper van ACE

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

MKB op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan ontzettend snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

22-03 Maurice Borger is aangesteld om de activiteiten in het zuiden en…

10-03 Paul Meijering, leverancier van buizen, platen en onderdelen in zowel RVS als speciaal…

15-01 Het wordt de Europese introductie van het nieuwe multi-diafragma profiellasersysteem M500A van…

29-10 Bodor heeft onlangs in Jinan (China) de eerste Ultra-High Power lasersnijmachine met 30 kW gelanceerd.…

24-06 Mede dankzij de komst van een Bodor lasersnijmachine op de afdeling Engineering van Fontys…

13-05 Sinds de komst van een gloednieuwe Trumpf buislasersnijmachine is Litjens Metaalwerking in…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.