'Elke kantpersgebruiker kan offline programmeren' - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalindustrie

2021-12-01 03:53:48 By : Mr. Rong Da

Home Nieuws Overzicht 'Elke kantpersgebruiker kan genieten van offline programmeren'

Offline programmeren van een kantpers is kinderspel geworden en elke plaatwerker kan nu genieten van de enorme voordelen die dit biedt. Ook de plaatwerkers die niet werken met kantpersen van een van de grote fabrikanten, die dit al jaren hebben ontwikkeld. “Er is onafhankelijke programmeersoftware die zo kwalitatief en gebruiksvriendelijk is dat deze technologie nu ook beschikbaar is voor plaatwerkers met kantpersen van andere fabrikanten”, zegt Ed van Leeuwen van Van Leeuwen CADCAM Systems in Utrecht.

Offline programmeren is al lang ingeburgerd voor ponsen en lasersnijden, maar het lijkt gemeengoed te worden voor afkantpersen. “Het gaat erom dat de kennis bij de man bij de bank zat”, zegt Ed van Leeuwen. “En buigen is natuurlijk een wankel proces dat minder makkelijk te automatiseren is dan lasersnijden en ponsen. Als een doorbuiging bij de eerste set 89 graden is gebogen in plaats van 90 graden, zou je al moeten corrigeren. Daar zorgden de vakmensen van de kantpers altijd voor. Zolang ze draaiden, deden de banken hun werk, mits de resultaten goed waren.”

Iedereen moet het willen. Van Leeuwen is al jaren actief in de automatisering van plaatbewerkingsprocessen. Tien jaar geleden bood hij ook software aan voor het offline programmeren van kantpersen, maar dat was lastig. “Ik heb een paar keer mijn hoofd gestoten. Want toen bleek de directie iets te willen wat bij de kantpers niet geaccepteerd werd. Daar ontbrak het hen vaak aan de bereidheid om op een andere manier te programmeren. En dan lukt het niet. Iedereen moet het willen.”

Steeds meer digitale data Maar nu lijkt er een keerpunt te komen. Want nu komt alles bij elkaar: de volumes nemen toe, de series worden kleiner en klanten leveren steeds meer digitale data in 3D terwijl de kennis over de kantpers verdwijnt. Daardoor beseffen steeds meer bedrijven dat er iets moet gebeuren en dat er meer aan de werkvoorbereiding moet gebeuren dan aan de kantpers zelf. Van Leeuwen ziet die behoefte duidelijk. “Ik word steeds vaker uitgenodigd om een ​​oplossing te komen bespreken. En er is zo'n oplossing."

Een voorbeeld waar zo'n oplossing is gerealiseerd is zijn klant Peters Metaaltechniek in Emmen. Een toeleverancier die plaatwerk, pons-, las- en constructiewerk verricht en RVS, aluminium en staal verwerkt voor opdrachtgevers in de bouw, zorg, industrie, zuivel en horeca. Peters heeft een machinepark met machines van verschillende fabrikanten en is al jaren klant van Van Leeuwen, dat de programmering van de ponsmachines grotendeels geautomatiseerd heeft. Peters kreeg een mooie opdracht van een goede klant, die ontwerpt in Inventor en assemblages levert met veel plaatwerk in verschillende maten en complexiteit in 3D. Een eerste project is al afgerond, maar het bracht meer werk met zich mee dan verwacht en kostte ook meer tijd. “Dit voorbeeld is illustratief voor wat veel plaatwerkers momenteel meemaken”, zegt Van Leeuwen. “Ze krijgen veel werk dat ze letterlijk niet aankunnen op de kantpers. Ze werken vaak met jonge kerels die goed zijn met machines, maar het programmeren van ingewikkeld plaatwerk is iets anders. Zelfs ervaren mannen kunnen zulke volumes nauwelijks aan.”

Ed van Leeuwen: “CADCAM-systemen voor afkantpersen zijn heel snel geëvolueerd. De producenten zijn achter de schermen hun software blijven ontwikkelen en nu bewijst het zichzelf: het werkt.”

Maar ze willen de klant behouden en ook hun volgende project oppakken. Er zijn plaatwerkers die deze ontwikkeling zien en ervoor kiezen hun machinepark te moderniseren door de bestaande machines te vervangen door kwalitatief betere machines en software van één leverancier. Maar niet iedereen heeft deze mogelijkheden en veel plaatwerkers willen dat ook helemaal niet. Volgens Van Leeuwen is er een alternatief voor hen: machine-onafhankelijke software, die inmiddels heel volwassen is. “CADCAM-systemen voor afkantpersen zijn zeer snel geëvolueerd. De producenten zijn achter de schermen door met het doorontwikkelen van hun software en nu bewijst het zichzelf: het werkt. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat iedereen hiervan geniet.”

Mbend van Metalix Van Leeuwen werkt met het softwarepakket Mbend van Metalix, dat al 30 jaar wereldwijd CADCAM levert voor alle merken pons- en snijmachines. Met de software voor de kantpersen kunnen machines van verschillende merken in een werkplaats nu allemaal vanuit één systeem worden aangestuurd. Mbend importeert de digitale 3D-tekeningen, herkent de plaatwerkdelen daarin en demonteert een samenstel in losse delen, die worden uitgevouwen. De software analyseert het product (materiaalsoort, dikte), selecteert de messen en de V-openingen, bepaalt het aantal opstellingen en de buigvolgorde. Dat gaat allemaal automatisch. Maar er zijn vaak talloze mogelijkheden om een ​​product te realiseren en de meeste plaatwerkers willen dit kunnen beheersen. Dit kan allemaal in de software worden gespecificeerd. Alle specificaties van de kantpers en alle beschikbare gereedschappen worden door Van Leeuwen in het systeem ingevoerd. De bank die de werkvoorbereider op zijn scherm ziet en later de operator op de besturing in de visualisatie is helemaal hun kantpers. Op basis van deze specificaties voert Mbend ook een automatische correctie uit op de door de klant aangeleverde informatie.

Geweldige upgrade Zo wordt een programma gegenereerd om de kantpers aan te sturen. In het geval van Peters een DLD programma voor de Delem besturing op de Rico afkantpers. Dit vereiste een uitbreiding van de controle. De Rico-afkantpers was uitgerust met een eenvoudige basisversie van de Delem-besturing. Dit omvat de opties dat een derde partij programmagegevens kan uploaden en de mogelijkheid van 3D-visualisatie. Hiermee kan de operator het programma op de besturing simuleren en de buigvolgorde bekijken. “Dat hebben we van Delem gekocht en laten werken”, zegt Van Leeuwen. “In combinatie met de offline programmeersoftware is dit een geweldige upgrade van de machine. Maar zelfs zonder de uitbreiding van de besturing zou offline programmeren al voordelig zijn geweest. Door de simulatie kunt u ervoor kiezen om een ​​rapportage te maken in PDF, Word of Crystal Reports. Deze kan uitgeprint worden maar ook op een scherm bij de machine geplaatst worden als de bediening niet zo geavanceerd is. Hierop kan de operator duidelijk zien hoe de stempels moeten worden ingebouwd. Indien nodig kan het programma zelfs handmatig in de kantpers worden getypt. Zo kun je zelfs een oude kantpers weer goed verkoopbaar maken.”

Software onafhankelijk denken Van Leeuwen wil alleen maar zeggen: offline programmeren kan elke kantpers ten goede komen en de gebruiker bepaalt zelf hoe en in welk tempo hij de verandering doorvoert. Volgens hem wordt de noodzaak om het te doen alleen maar groter omdat klanten digitaal met zoveel data op de proppen komen. “Je verkoopt uiteindelijk 'nee' als je niet aan dit soort oplossingen werkt. De productie van uw kantpers kan met tientallen procenten toenemen, ook die van zeer oude kantpersen. Ook de insteltijden nemen af, ook als je veel gereedschap moet plaatsen. Omdat je er niet meer over hoeft na te denken. De software lost een groot deel van het denkwerk op.”

De software is gebruiksvriendelijk, maar wel hightech en moet goed uitgelegd worden. “Als alles is geïnstalleerd, kun je aan de slag met een korte training. En dat is nodig, want na een dag willen de meesten me weg hebben en weer gaan produceren”, lacht Van Leeuwen. “Ik zie regelmatig dat mensen zichzelf de tijd niet gunnen voor een gedegen opleiding. Dat is jammer. Ze benutten vaak maar een deel van alle mogelijkheden, want dat levert al zoveel winst op waar ze heel blij mee zijn. Maar je moet verder gaan. Zorg dat je niet 60 maar 90 procent van alle mogelijkheden benut. Dat hoeft niet meteen, maar kan ook geleidelijk.”

Multifunctionele vrachtwagen met kraan voor Jan van Dam

Maatwerk met Magnum-geluiddemper van ACE

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

MKB op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

19-10 Accurl CNC Machine Tools heeft een productiefaciliteit van 45.000 vierkante meter in China,…

29-09 Carmitech is al een aantal jaren actief en heeft als machineleverancier diverse machines in…

23-08 Het is nu mogelijk om het SafanDarley E-Bend L hoekmeetsysteem offline te programmeren…

22-07 De automatische gereedschapswisselaar van het nieuwe middenklasse model heeft dezelfde capaciteit als de high-end…

23-06 De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen en…

09-06 “Omdat dat eigenlijk een onlogische route is, omdat je alleen de plaatlayout kunt knippen…

26-04 “Met Simple-CAM wordt CNC-programmeren eenvoudiger en worden een groot aantal stappen…

19-04 “Hoe krachtiger de bewerkingscentra en de gereedschappen worden, hoe vaker CAM-programmering een bottleneck wordt”,…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.