Wielspecialist zet stap richting lasrobotisering - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2021-12-14 19:29:00 By : Mr. donghong xiao

Home Nieuws Overzicht Wielenspecialist zet stap richting lasrobotisering

De strategische keuze om OEM's te bedienen met complete wielsystemen en de productie in eigen land te houden heeft DM Wheel Systems geen windeieren gelegd. Met een groei van 70 procent in de afgelopen vier jaar was de stap naar automatisering op lasgebied onvermijdelijk.

“Het omslagpunt hadden we al lang bereikt, maar je bent een jaar verder voordat de lasrobot klaar is. Het kost nog tijd om je in de materie te verdiepen, testen te doen en mensen op te leiden. Omdat we nog geen ervaring hadden met lasrobots, hebben we daar een jaar over gedaan, maar met de volgende gaat het natuurlijk veel sneller”, zegt Frank van Schaaijk, die samen met zijn broer Christian het bedrijf runt.

Grote boost DM Wheel Systems in Boxtel, Brabant, ontwerpt en produceert transportwielen, zwenkwielen en speciale wielen voor logistieke systemen, achtbanen, AGV's en postordersystemen. Na een fusie tien jaar geleden stond het bedrijf voor de keuze om de logistiek en machines te moderniseren of de productie te verplaatsen naar een lagelonenregio. Frank van Schaaijk: “Destijds begon iedereen om die reden in China te produceren. Door als een van de weinige bedrijven in onze sector in eigen land te blijven produceren, konden we de markt veel sneller bedienen met korte levertijden. Dat bleek een goede keuze. Ook realiseerden we ons dat we minder kwetsbaar zouden zijn als we in plaats van standaard wielen ook complete systemen zouden kunnen leveren. Dat betekende dat we ook moesten kunnen draaien, spuitgieten, lasersnijden en lassen. Sinds 2013 hebben we met investeringen de productie en logistiek een flinke boost gegeven en zijn we gegroeid naar 27 medewerkers.”

Grote variatie DM Wheel Systems beschikt inmiddels over een modern magazijn, hightech draaicentra, lasersnijmachine en een Valk Welding lasrobotinstallatie. Frank van Schaaijk: “In het begin lasten we alleen grote series op de lasrobot, maar nu we meer ervaring hebben met het systeem en we sneller een nieuw product kunnen programmeren, zijn steeds meer producten gebaseerd op de lasrobot. Binnen de productfamilies hebben we te maken met een grote variatie in productafmetingen en sterk wisselende seriegroottes. Dat vereist een hoge mate van flexibiliteit in de automatisering.”

Cel met lasrookfiltering De lasrobotinstallatie bestaat uit een Panasonic Tawers TM-1400WG3 lasrobot met twee roterende producttafels naast elkaar. De cel is volledig gesloten en alleen aan de voorzijde beveiligd met sneldeuren. “De vrijkomende omgevingsrook wordt afgezogen en gefilterd. Zodra de zuigkracht van de afvoer afneemt, worden de filters automatisch schoongeblazen. De op de filters neergeslagen rook wordt vervolgens opgevangen en afgevoerd als metaalafval. Zo komen er geen schadelijke lasrook in de werkruimte en de buitenlucht”, legt Frank van Schaaijk uit.

Aanzienlijke tijdwinst De wielenspecialist levert ook speciale wielsystemen voor de amusementsmarkt. “Dan heb je te maken met hoge snelheden en een hoog laadvermogen. Het laswerk moet dan altijd van een constant hoge kwaliteit zijn. Met de lasrobot kunnen we dit nu garanderen. Bovendien behalen we een flinke tijdwinst als we het 'frame' van zulke grote wielen op de robot lassen. Waar de lasrobot er nu na 7 minuten mee klaar is, deed de handlasser er al snel drie kwartier over. Al met al hebben we ons met de Valk Welding lasrobotinstallatie verzekerd van de state-of-the-art industriële automatiseringsoplossing op het gebied van lassen. En de robotinstallatie zorgt voor een naadloze integratie in ons productieproces. Nu we ermee werken, kunnen we niet meer zonder. We hadden eerder moeten beginnen."

MDL las nog graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

Circulaire doorbraak nodig in maakindustrie

Verleng de levensduur van machines en bescherm het milieu met Surplex

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Brancheorganisatie FPT-VIMAG en MetaalNieuws hebben elkaar nodig

TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

'De druk op innovatie wordt alleen maar groter'

Pragmatische aanpak brengt leven in digitale fabriek

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

06-12 De softwaresuite van LVD helpt het fabricageproces van plaatwerk te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

24-11 In 2018 ging Omron een strategisch partnerschap aan met Techman om te voldoen aan…

16-11 De TMP Group heeft drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in snijden, ponsen, knabbelen,…

08-11 The Tower is de meest geavanceerde automatisering van RoboJob. Sinds de lancering van het concept...

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en zijn machine onafhankelijk. Dat…

08-09 Om de efficiëntie van CNC draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel machinisten voor…

30-08 Een van de highlights is een compacte productiecel, waar de losse onderdelen…

25-08 Met deze loopbaantool wil OOM, het opleidingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.