Verwerkers van groenten helpen bij het bereiken van voedselveiligheid en productkwaliteit

2021-12-27 18:51:01 By : Ms. Kelly Chen

Telers, verwerkers en verpakkers van verse, vers gesneden, geconserveerde, diepgevroren en gedroogde groenten staan voor vele uitdagingen, waaronder: het garanderen van voedselveiligheid, het beschermen van merkreputaties, het voldoen aan productspecificaties, het minimaliseren van voedselverspilling en het maximaliseren van opbrengsten terwijl de winstgevendheid wordt beschermd.

"Deze uitdagingen worden steeds groter omdat de markt verandert. De toenemende vraag naar zowel verse als diepgevroren groenten - een trend die wordt versneld door de Covid-19 pandemie - zet verwerkers onder grotere druk om grotere volumes met een hogere doorvoercapaciteit te verwerken," aldus Pieter Minner Sales Manager bij TOMRA Food.

"De vraag naar biologisch voedsel - die naar verwachting de komende vijf jaar met 50% zal stijgen - betekent dat meer groenten die zonder gewasbeschermingsmiddelen of onkruidverdelgers zijn geteeld, gemengd met giftig onkruid, ongedierte en insecten bij de verwerkers aankomen."

Technische ontwikkelingen en innovaties bij TOMRA Food, betekenen dat hun optische sorteermachines zeer effectieve sorteeroplossingen bieden voor alle soorten groenteproducten: IQF, versverpakt en versgesneden, geconserveerd, gedehydrateerd en gevriesdroogd.

"Onze sorteermachines bieden ook een groot aantal andere voordelen. Ze sorteren volgens specificatie, verhogen de verwijderingsefficiëntie, minimaliseren foutieve afkeuringen, verminderen of elimineren de noodzaak voor handmatige interventie, helpen bij het oplossen van arbeidsproblemen (schaarste, kosten, effectiviteit, kennis en training), verminderen de uitvaltijd van de lijn en leveren - via het TOMRA Insight cloud-gebaseerde dataplatform - waardevolle gegevens over het gesorteerde product. Door al deze mogelijkheden verbeteren sorteerders de duurzaamheid door voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd de opbrengsten en winsten te verhogen."

Voorsorteren op vreemd materiaal en kritieke defecten TOMRA biedt vier verschillende optische sorteerders voor groentesortering: de Sentinel II, Halo, TOMRA 3A en TOMRA 5A. De TOMRA 3A wordt vooral gebruikt voor ongewassen aardappelen en ongeschilde uien.

"De Sentinel II combineert TOMRA's gepulseerde LED/sensor arrays met een eenvoudige gebruikersinterface om een breed scala aan vreemde materialen, ongedierte, defecten, verkleuringen, beschadigingen en ondermaats product te verwijderen. De technische specificaties van de Sentinel II maken het mogelijk om de concurrentie te overtreffen in sorteerefficiëntie en sorteercapaciteit. Met drie verschillende formaten die een breed capaciteitsbereik bieden, is hij ideaal voor verwerkers die het hele seizoen of het hele jaar door sorteren.

"Ook populair voor het voorsorteren van vele soorten hele groenten is de Halo, een machine met hoge prestaties die sorteert op grootte, vorm en kwaliteit. De Halo gebruikt boven- en ondersensorbanken om elk individueel object tijdens het proces te bekijken met behulp van een combinatie van LED, CCD-camera en nabij-infrarood. Hiermee wordt gerichte spectroscopie tot op 1 mm nauwkeurig uitgevoerd. De Halo is geschikt voor wortelen, bieten en uien, maar ook voor vers verpakte wortelen, pastinaken, komkommers en augurken. Afhankelijk van de toepassing verhoogt de Halo de opbrengst met maximaal 4%, verhoogt hij de verwerkingscapaciteit met maximaal 25% en vermindert hij de benodigde arbeid met maximaal 80%.

"Een andere machine die vaak wordt gebruikt voor het voorsorteren, en die nog efficiënter is dan de Sentinel II en Halo bij het verwijderen van vreemd materiaal, is de TOMRA 5A. Deze bandmachine maakt gebruik van boven- en ondersensorbanken om elk afzonderlijk object tijdens het proces te bekijken met behulp van een combinatie van gepulseerde LED, camera en nabij-infrarood. Net als bij de Halo is de gerichte spectroscopie nauwkeurig tot op 1 mm, waardoor een superieur verwijderingspercentage van vreemde voorwerpen van meer dan 98% wordt bereikt. Deze hoge efficiëntie, gecombineerd met een laag percentage foutieve afkeuringen, is vaak een belangrijke vereiste om de snijmachines in de verwerkingslijn te beschermen."

Volgende sortering voor vreemde materialen en kwaliteit De Genius, een bandsorteerder die onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk is, biedt verschillende technologieën voor verschillende inspectiezones: hogeresolutiecamera's en lasers kunnen worden gecombineerd met fluorescerende verlichting of LED in de ene zone en ultraviolet of infrarood in een andere zone. Deze machine wordt meestal gebruikt voor het sorteren van versgesneden, geblancheerde of gedroogde groenten.

Nog geavanceerder is de TOMRA 5B. Deze machine, eveneens een bandmachine, combineert 360-graden surround view cameratechnologie met geavanceerde algoritmen voor objectverwerking en lasertechnologie. Deze sorteermachine, die kan sorteren op kleur, vorm, structuur en biologische elementen zoals chlorofyl en solanine, is ideaal voor de gerichte identificatie van individuele defecten in grote productiestromen. De TOMRA 5B wordt doorgaans gebruikt voor erwten, wortelen, sperziebonen en spinazie, maar ook voor maïs en paprika's; hij kan giftig onkruid opsporen en verwijderen uit erwten en sperziebonen; en is als geen ander in staat om de kern te verwijderen uit ijsbergsla.

Kwaliteitscontroles aan het einde van de lijn "Bij de verwerking van IQF-groenten moet een laatste kwaliteitscontrole worden uitgevoerd, hetzij onmiddellijk na de vriestunnel, op de menglijn, of net voordat het product wordt verpakt. Dit is een extra gelegenheid om ongewenste materialen te vinden en te verwijderen die net niet zichtbaar waren of werden gemist bij het sorteren voordat het product werd ingevroren.

"Zo kunnen er bijvoorbeeld nog wortelschijfjes of -blokjes met kleur- of vormfouten in de productstroom zitten. Of er kan nog wat onkruid tussen de bevroren erwten zitten, omdat deze onkruiden qua uiterlijk zo veel lijken op het acceptabele product en soms alleen met onze BSI+ technologie kunnen worden gedetecteerd. Een ander voorbeeld is dat er kleine ingebedde steentjes aanwezig kunnen zijn in zachte groenteblokjes zoals aubergine of courgette."

Normaal gesproken worden drie machines ingezet voor deze controles: de Ixus Bulk, Blizzard en Nimbus BSI+.

Ondersteuning ter plaatse en op afstand De sorteertechnologieën van TOMRA zijn eenvoudig te bedienen en het bedrijf heeft zijn succes gebouwd op een solide basis van klantenondersteuning op lokaal niveau. Dit omvat operationeel advies, training van machineoperators, machineonderhoud en technische ondersteuning in noodgevallen.

"De pandemie, met alle bijbehorende beperkingen, heeft de waarde bewezen van TOMRA's vermogen om ondersteuning ter plaatse aan te vullen met hulp op afstand. Een recent gelanceerde technologie, TOMRA Visual Assist, is hier een goed voorbeeld van. Met behulp van een smartphone-app kan een TOMRA buitendienstmonteur een klant op duizenden kilometers afstand gedetailleerd advies geven, alsof hij  vlak voor de machine van de klant staat. Met TOMRA Visual Assist kunnen klanten en monteurs ook documenten delen of afbeeldingen annoteren om aanwijzingen uit te leggen en te verduidelijken."

Online demonstraties Een ander initiatief dat in deze vreemde tijden zijn nut bewijst, is TOMRA's Online Demonstration Room. Deze maakt het mogelijk voor verwerkers om de sorteer- (en schil-)machines van TOMRA te testen - met hun eigen aanvoermateriaal, of materiaal dat erg lijkt op wat ze te verwerken krijgen - zelfs als ze niet in staat zijn om persoonlijk een TOMRA Test- en Demonstratiecentrum te bezoeken. Testen worden getoond via een live videoverbinding, waarbij de klant wordt aangemoedigd om vragen te stellen en verzoeken te doen, en alle resultaten worden nauwkeurig gekwantificeerd. Ondanks de reisbeperkingen kunnen klanten zeker zijn van de capaciteiten van een machine voordat ze een belangrijke investering moeten doen.

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | AGF.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.