Tuwi levert Durma fiberlaser en kantpers aan Van Alphen Metaal - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalindustrie

2021-12-14 19:30:24 By : Mr. william tao

Home Nieuws Overzicht Tuwi levert Durma fiberlaser en kantpers aan Van Alphen Metaal

Met de komst van een fiberlasersnijmachine en een kantpers van Durma heeft Van Alphen Metaal in Drunen een grote moderniseringsslag gemaakt. Beide machines zijn geleverd door Tuwi.

Van Alphen Metaal is het bedrijf van de broers Cor en Ronnie van Alphen. Zij zijn met hun tien medewerkers gespecialiseerd in het snijden en kanten van staal en RVS, maar kunnen ook de complete kleinschalige machinebouw verzorgen van engineering tot montage. “Onze kracht is vooral de snelle levering”, zegt Cor. "Klanten die 's ochtends bellen voor een bestelling, kunnen deze vaak dezelfde dag nog ophalen."

Dun materiaal Zoals veel Brabantse metaalbewerkers is ook Van Alphen Metaal uit het faillissement begonnen met een kleine gebruikte kantbank. Het snijwerk werd aanvankelijk uitbesteed. Maar met de groei van het bedrijf ontstond ook de wens om alle bewerkingen in eigen beheer te kunnen doen en zo werd het machinepark gaandeweg uitgebreid. Om zelf te kunnen snijden is er zo'n tien jaar geleden een waterstraalsnijmachine aangeschaft. “Daar zagen we destijds de meeste kansen”, zegt Cor. “Want er was toen al veel concurrentie voor de laser. Bovendien kun je met water zowel dik als dun materiaal snijden.” Maar op een gegeven moment was de waterstraal zo vol dat het snijden van dun plaatmateriaal weer helemaal uitbesteed werd. Daarom hebben Cor en Ronnie vorig jaar heroverwogen of een laser toch niet rendabel zou zijn. De fiberlaser is immers in opkomst, waardoor lasersnijden voor veel meer bedrijven financieel haalbaar is. “We voorzagen dat we met de komst van een fiberlaser in staat zouden zijn om dunner materiaal te snijden en dat moet ook gehoekt worden. Onze bestaande kantpers schoot tekort in nauwkeurigheid en snelheid. We hadden dus ook een nieuwe kantpers nodig en besloten de hele investering in één keer te doen.”

Fiberlaser Van Alphen werkt hiervoor samen met Tuwi, de machineleverancier in Winterswijk. “We hadden al een tapmachine en een lintzaag van hen en zijn zeer tevreden over hun service en de expertise die ze uitstralen.” Tuwi heeft machines geleverd van de Turkse fabrikant Durma. De fiberlaser heeft een afmeting van 3×1,5 m. Hij is voorzien van zijlader, wat het een mooi compact geheel maakt. De machine is uitgerust met een 3 kW laserbron. Van Alphen snijdt staal tot 10 mm en RVS tot 5 mm. Binnenkort wordt er echter een stikstoftank geplaatst en kan RVS tot 8 mm worden gesneden.

De fiberlaser heeft een afmeting van 3×1,5 m. Hij is voorzien van zijlader, wat het een mooi compact geheel maakt. De machine is uitgerust met een 3 kW laserbron.

De machine is eind vorig jaar geïnstalleerd. Omdat lasersnijden een nieuw proces is voor Van Alphen Metaal, heeft Tuwi eerst Ronnie en Cor geïnstrueerd en daarna de operators – veel uitgebreider. “Eigenlijk gaat het vanaf het begin goed”, zegt Cor. “Het is natuurlijk een leerproces. Door de ervaring die je opdoet, weet je op een gegeven moment wat je moet doen als een snit niet helemaal mooi is. Tuwi heeft ook een goed advies gegeven: probeer een ander mondstuk of pas de gasdruk aan. Zo konden we de eerste maanden steeds verder finetunen. Dat ligt allemaal achter ons. De machine snijdt nu optimaal.”

Kantpers Iets eerder is de Durma kantpers gemonteerd, inclusief een compleet nieuwe gereedschapsset van Rolleri. Deze bank is 4 meter breed en de perskracht is 220 ton. De bestaande bank, die is blijven staan, heeft slechts 150 ton perskracht. Qua dikte kan Van Alphen nu meer. De machine heeft een grote daglichtopening en ook de Wila hydraulische klemmen boven en onder zijn belangrijk. Van Alphen maakt veel kleine series van 1 tot 5 stuks en moet dus snel van gereedschap kunnen wisselen. Tevens is de machine voorzien van de gebruiksvriendelijke DA66 Touch bediening van Delem. “We willen in de toekomst offline programmeren en daar is deze besturing op voorbereid.”

Bij de kantpers bleek wederom dat de keuze voor Tuwi als leverancier een goede was. De bovenste opname was van binnen niet gehard en daardoor niet echt geschikt voor het zware gereedschap. Cor en Ronnie van Alphen voorzagen hier op den duur problemen mee. “Tuwi heeft een topschot van hogere kwaliteit geplaatst. Binnen vier weken was alles kosteloos veranderd en aangepast. Daar was geen discussie over. Dat ervaar je soms anders.”

De omzet in dun plaatwerk is als gevolg van de investeringen al flink gestegen. Het klantenbestand breidt zich uit en Van Alphen Metaal doet ook meer voor bestaande klanten. “Er was bijvoorbeeld een klant die het snijwerk aanleverde en wij mochten het buigen en lassen. Nu snijden we ook het materiaal voor hem”, zegt Cor van Alphen tevreden.

MDL las nog graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

Circulaire doorbraak nodig in maakindustrie

Verleng de levensduur van machines en bescherm het milieu met Surplex

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Brancheorganisatie FPT-VIMAG en MetaalNieuws hebben elkaar nodig

TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

'De druk op innovatie wordt alleen maar groter'

Pragmatische aanpak brengt leven in digitale fabriek

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

14-12 Om die reden is er een andere naam gekozen. De letters MDL staan ​​voor…

01-12 Met deze configuratie gaat het Limburgse metaalbedrijf de toekomst tegemoet met een optimale…

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd hebben…

18-10 Eli de Jager begon zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde manier als…

01-10 Jolanda van Soest van de ERBA Group legt uit: “Ons bedrijf is continu in ontwikkeling…

29-09 Carmitech is al een aantal jaren actief en heeft als machineleverancier diverse machines in…

25-09 Maar de nadruk zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is dit…

23-09 Dat was vorig jaar ook de bedoeling, maar dat is ongeveer de…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.