Software bepalend in automatische plaatwerkfabriek Broshuis - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalindustrie

2021-12-01 04:06:13 By : Ms. Coly Song

Home Nieuws Overzicht Software bepalend in automatische plaatwerkfabriek Broshuis

Software speelt de absolute hoofdrol in de nieuwe plaatwerkfabriek die trailerbouwer Broshuis momenteel aan het opzetten is. Het beheer van dit project is toevertrouwd aan Wintheon Management Services, dat de software van alle betrokken partijen integreert om een ​​bijna 100 procent geautomatiseerd productieproces te realiseren. Voor Wintheon-directeur Henri Kooiker en zijn team is deze opdracht uniek: "Waar haal je een wit vel papier vandaan waarop je een compleet nieuwe plaatwerkfabriek kunt opzetten, wat optimaal is?"

Henri Kooiker noemt het zelf 'een gewaagde prestatie' dat Broshuis doet. De trailerbouwer in Kampen heeft besloten de productie van plaatwerkdelen niet meer uit te besteden, maar in eigen beheer te maken. In het najaar van 2016 zijn hiervoor de eerste plannen ontwikkeld. In augustus 2017 nam de bedrijfsleiding het besluit om deze investering te doen en direct daarna werd Wintheon erbij betrokken. Kooiker: “We gaan ervan uit dat de fabriek na de zomervakantie operationeel zal zijn. Dat is ongelooflijk snel. Toen ik erbij betrokken raakte, zat er nog geen fundering in de grond. Nu de fabriek er al staat, zijn we de software volop aan het testen en worden de machines en het magazijnsysteem vanaf april geïnstalleerd.”

Automatisering en QRM Broshuis krijgen de beschikking over een bijna volledig geautomatiseerde plaatwerkproductie, die gaat werken volgens QRM-principes (Quick Response Manufacturing). Het plaatwerk dat nu wordt uitbesteed wordt hier geproduceerd (volume circa 6 miljoen euro). De fabriek zal productie draaien zonder werkvoorbereiding, met slechts 10 tot 12 medewerkers in een 2-ploegendienst en met een doorlooptijd van maximaal 3 tot 4 weken. Cijfers waar Robin Kroon, eindverantwoordelijk voor Broshuis Parts Production, blij van wordt. Samen met procesingenieur Melanie van Beek zette hij de plaatwerkfabriek op. Kroon is in het verleden met diverse bedrijven toeleverancier geweest van Broshuis. Hij verkocht zijn laatste bedrijf 6 jaar geleden. Sindsdien geeft hij met veel plezier les op een school, maar het plaatwerk bleef jeuken. “Ik pakte een vel papier en dacht: als ik helemaal opnieuw zou beginnen met de productie van plaatwerk, hoe zou ik dat dan doen? Het was mij duidelijk dat dit een geautomatiseerd proces moest worden zonder werkvoorbereiding, met een andere rol voor de Kanters. Het begint dus echt bij de software; dat moet het doen. De machines zijn minder interessant. Je hebt zo'n zes fabrikanten die goede lasersnijmachines maken en ongeveer evenveel fabrikanten met goede afkantpersen. Kies degene die zijn software het beste heeft ontwikkeld, zowel qua integratie als visualisatie.”

LVD software en hoekmeetsysteem Toch begon het ontwerp van zijn ideale plaatwerkfabriek voor Kroon met de afkantpersen. “De laser bedient eigenlijk de kantpers, omdat het de producten hun uiteindelijke 3D-vorm geeft.” Op aanraden van Chris Kepser, die vorig jaar helaas veel te vroeg overleed en bewonderd werd door Kroon ('een groot figuur in plaatwerk'), nam hij contact op met LVD. Hij was onder de indruk van de software (CADMAN suite) en het hoekmeetsysteem van de Belgische machinebouwer.

Onmiddellijk daarna ontvouwde hij zijn ideeën aan Pieter Bas Broshuis en troonde hem op de LVD. De eigenaar van Broshuis was enthousiast over de plannen van Kroon omdat zijn bedrijf behoefte had aan meer snelheid en flexibiliteit in de productie. Dat werkt alleen als je het zelf doet. Een in-house geautomatiseerde plaatwerkproductie leek daarom een ​​aantrekkelijke oplossing.

Automatisering vanuit het procesidee Kroon's volgende stap was de keuze voor het ERP-pakket. Via dealer Wintheon uit Hengelo koos hij bewust voor Ridder iQ, de vijfde generatie ERP-software van Ridder Data Systems. “Toch is het ERP-pakket niet cruciaal. Vanuit ERP-perspectief hebben we jarenlang geautomatiseerd, maar dat wilden we hier niet. Hier automatiseren we vanuit het procesidee omdat het gaat om de efficiëntie van het totale proces. ERP is zeker een spin in het web, maar ook QRM is van groot belang. Ik las een over QRM ('It's about time' van Rajan Suri), waarin alles werd beschreven waar ik altijd tegenaan liep in de plaatbewerking; het boek schetste de problemen, maar stelde ook de oplossingen voor door afstand te nemen van traditionele paden.” Een belangrijk inzicht dat Kroon uit QRM heeft opgedaan: het gaat om tijd en dus om capaciteit. Machines moet je niet vol plannen, maar maximaal 80 procent van hun capaciteit gebruiken, dan gaat er meer door. En focus bij automatisering op het grootste deel, niet op de uitzonderingen.

Ingaan op traditionele ideeën kreeg ERP-software daarom een ​​centrale rol toebedeeld, maar er moest meer gebeuren. Daarom werd Wintheon uit Hengelo, geautoriseerd Ridder iQ-dealer, ingeschakeld. Henri Kooiker kan zich het eerste gesprek nog precies herinneren: “Ik zei: vertel maar hoe je het wilt hebben. Maar dat was duidelijk niet de bedoeling.” Robin Kroon vult aan: “Ik zei meteen: nee, er is blanco papier en jij bent dé specialist in het automatiseren van metaalbedrijven. Dus laten we samen beslissen hoe we het gaan doen. We wilden af ​​van de werkvoorbereiding en ingaan tegen traditionele ideeën. Daar hebben we Wintheon voor ingeschakeld.”

Ervaren team met kennis Kooiker en zijn team hebben al diverse automatiseringsprojecten afgerond en durfden daarom deze uitdaging aan te gaan. “We hebben een goed team met ervaring, technisch vernuft, humor en kennis. Ook kennen wij de partners waarmee je dit soort projecten kunt uitvoeren. We weten gewoon: als je de juiste software kiest, creëer je een optimaal geautomatiseerd proces.” Wintheon nam het projectmanagement op zich en heeft na een goed omschreven vooronderzoek alle betrokken partijen via een strakke planning betrokken. Naast LVD (dat drie afkantpersen levert) hoort daar ook Wicam bij, specialist in CADCAM-software voor plaatbewerkingsbedrijven. Ook betrokken is Mazak, die twee vlakbed lasersnijmachines levert (een 6 kW fiber en een 4 kW Direct Diode Laser) en een buislaser. Remmert participeert in het project met een magazijn met 53 palletplaatsen voor nieuw en 6 plaatsen voor restmateriaal. Een magazijn van bescheiden omvang omdat plaatsen voor de opslag van producten niet nodig zijn: alle snijresultaten worden direct verzameld.

Naadloos (digitaal) proces De essentie van de rol van Wintheon in dit geheel: het proces automatiseren met zoveel mogelijk standaard software. Dit resulteert in een naadloos (digitaal) proces, dat er als volgt uitziet:

De afdeling Engineering van Broshuis ontwerpt een trailer (in 3D) en maakt deze productieklaar. Ridder iQ haalt al deze gegevens binnen. Eigenlijk is het Wintheon die dit doet, want speciaal voor deze stap is een stukje software geschreven om engineeringgegevens om te zetten in stuklijsten. Alle 3D-bestanden van de engineered trailer worden binnen enkele seconden gecontroleerd op maakbaarheid. Is alles goed getekend, kan het allemaal aan de kant worden gezet? Als er iets niet klopt, gaat het terug naar de monteur. Al deze software berekent ook of Broshuis Parts Production de stuklijsten zelf kan maken en wat dat kost. De engineer krijgt al deze informatie terug en kan eventueel bijsturen. Op dat moment is er al gecommuniceerd met de LVD- en Wicam-software zodat de volledige stuklijst, inclusief kantenprogramma en snijbestand, klaar is voor eindproductie. “Alle stuklijsten gaan door het systeem”, zegt Kroon. “Dan weten we precies of we ze zelf kunnen maken, of we misschien extra gereedschap moeten kopen en wat we moeten uitbesteden.” Alle informatie wordt in een orderpool geplaatst, waarna wordt gewacht op de productietrigger. “We streven ernaar om dit binnen een dag te doen. Hier gaan we veel tijd winnen", aldus Kroon. Zodra de trigger uit de productie komt, vindt het nesten volautomatisch plaats, waarna de laser gaat snijden. Volgens QRM is de plaatwerkfabriek een volledig zelfstandige cel , dat zowel de lasers als de kantpersen omvat. Elke keer is één medewerker verantwoordelijk voor het verwerken van de hele bestelling. Hij haalt het materiaal op van de snijtafel, zorgt voor het transport van deze resultaten naar de kantpersen en buigt. Het hoeft niet vereist programmering: het programma wordt al in de kantpers geladen en stelt zichzelf automatisch in. Na het buigen maakt de medewerker de artikelen gereed voor transport.

'Dit is de toekomst' Net als Henri Kooiker heeft Robin Kroon er alle vertrouwen in dat de plaatfabriek van Broshuis op deze manier gaat functioneren. Er wordt al volop getest en gesimuleerd en de eerste tekeningen zijn al helemaal door het systeem heen. “Het wordt echt spannend als de machines klaar zijn en het allemaal echt moet gebeuren, maar we zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken. De verschillende softwarepakketten die wij gebruiken zijn al geruime tijd op de markt en bewijzen zich dagelijks. Wij maken gebruik van deze ervaringen en kennis en zetten de volgende stap. En dan krijg je een automatische plaatwerkfabriek, waar je voor 6 miljoen euro plaatwerk produceert met 10 tot 12 medewerkers en op termijn zelfs meer. Dat is wat de Nederlandse plaatwerkindustrie nodig heeft. Dit is de toekomst.”

Plaatwerkdag 2018 Wintheon organiseert samen met LVD en Wicam de Plaatwerkdag 2018, die op dinsdag 29 mei wordt gehouden bij Van der Valk in Zwolle. Robin Kroon vertelt over de nieuwe plaatwerkfabriek Broshuis. Later in het jaar is er een tweede sessie in het zuiden van Nederland. Deze vindt plaats op 20 september, met medewerking van MCB Nederland in Valkenswaard. Houd voor meer informatie en aanmelden de website van Wintheon in de gaten.

Wintheon Management Services is exposant op ESEF, hal 1, stand C020

Multifunctionele vrachtwagen met kraan voor Jan van Dam

Maatwerk met Magnum-geluiddemper van ACE

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

MKB op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

29-11 Assink & Schipholt is een producent van plaatwerk en constructiewerk. Of het nu gaat om…

22-11 In drie dagen trok het evenement in totaal meer dan 150 bezoekers. Dat was minder...

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak…

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

22-10 “Ons nieuwbouwpand in Tiel voldoet in hoge mate aan de duurzaamheidseisen en is volledig…

19-10 Met de krachtige 20 kW Phoenix FL-3015 zijn productiviteit en efficiëntie hoog, zelfs bij…

18-10 “De afgelopen tien jaar hebben we onze omzet verdubbeld van 20 miljoen euro naar…

13-10 De nieuwbouw wordt eind 2021 opgeleverd. Hiermee is de nieuwe fabriek de tweede uitbreiding…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.