Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2022-08-21 06:59:15 By : Mr. Jackie Pair

Home Nieuws Overzicht Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

Romonta in Cruquius heeft geïnvesteerd in een BySmart Fiber vlakbedlaser. Hiermee haalt het bedrijf een groot deel van het snijwerk dat voorheen werd uitbesteed in eigen huis. Bystronic heeft bij deze lasersnijmachine tevens een stikstofgenerator geleverd, waarmee Romonta haar eigen stikstof produceert.

Vanaf de tekenkamer sneller kunnen leveren. Dat was voor Romonta een belangrijke reden om te investeren in een BySmart Fiber vlakbedlaser van Bystronic en het snijwerk in eigen huis te halen.

Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf mag diverse grote spelers in de patatindustrie en een aantal grote groentesnijbedrijven tot de klantenkring rekenen. Hiervoor worden installaties voor het transport van hun producten en andere bijbehorende zaken ontworpen, geproduceerd en gemonteerd. “Je moet het zo zien”, legt Jaap Roodenburg, oprichter en eigenaar van Romonta, uit. “Onze klanten kopen de machines voor het verwerken van hun producten. Wij zetten deze machines achter elkaar en verbinden ze met transportbanden en alles wat daarbij komt kijken. We maken ook de trappen en bordessen die er langs lopen.”

Door de jaren heen zijn honderden grotere en kleinere projecten verzorgd. Romonta voert deze van A tot Z uit. Het doet de engineering, zorgt ervoor dat alle onderdelen worden geproduceerd en monteert alles ter plaatse. Zo is een brok aan kennis en ervaring opgedaan. De medewerkers van Romonta weten heel veel van de processen van hun klanten. Ze weten dat friet zich anders gedraagt dan een paprika en houden daar rekening mee bij het ontwerp van de transportbanden, die de schakels vormen tussen de bewerkingsprocessen. De juiste transportband op de juiste plek in het proces is essentieel voor de effectiviteit van de productstroom. Door de jarenlange ervaring is Romonta ook specialist in het ontwerpen en bouwen van industriële bordessen en trappen. Deze zijn 80 procent standaard en 20 procent maatwerk. De standaard 80 procent is geautomatiseerd met een eigen ontwikkelde bordesgenerator. Hierdoor kunnen de tekenaars zich concentreren op het maatwerk.

Romonta heeft zo’n veertig medewerkers in dienst. Daarvan werken er ongeveer tien op de tekenkamer. Zij gebruiken Inventor om tot hun ontwerpen te komen. De tekenkamer is volgens Roodenburg de kern van het bedrijf. Daarnaast is er de eigen productie-afdeling, met alle machines en voorzieningen voor snijden, kanten, draaien en frezen, lassen en samenstellen. Aangezien Romonta actief is in de voedingsmiddelenindustrie, is het volledig gefocust op RVS. Voor het snijden beschikte het bedrijf over een waterstraalsnijmachine en een combi plasma-watersnijmachine. Maar deze twee machines voorzagen slechts in een klein deel van de eigen snijbehoefte. Het meeste RVS dat Romonta verwerkt is 2 tot 5 mm dik en het dikste maximaal 10 tot 15 mm. Dit werd veelal uitbesteed. “De belangrijkste reden om het snijwerk naar binnen te halen is dat we er korter op willen zitten”, zegt Roodenburg. “We willen vanaf de tekenkamer sneller kunnen leveren.” Daarnaast wilde hij het aantal logistieke bewegingen verminderen en de logistiek efficiënter maken. Een eigen lasersnijmachine maakt het makkelijker om alle gesneden onderdelen netjes per order verder de fabriek in te brengen.

Daarom is de plasma-watersnij combimachine de deur uit gedaan en ingewisseld voor een lasersnijmachine. De waterstraalsnijmachine is gebleven voor kunststof en echt dik materiaal. Roodenburg had een duidelijke voorkeur voor een A-merk lasersnijmachine, maar dan moest de prijs wel goed zijn. Hij kende Bystronic al heel lang en had een goede indruk van deze machinefabrikant, maar verkeerde in de veronderstelling dat de Zwitserse machines te duur voor Romonta zouden zijn.

Lees hieronder het hele artikel in de nieuwe uitgave van het magazine PlaatBewerkingsNieuws.

De volgende editie van PlaatBewerkingsNieuws zal grotendeels in het teken staan van de EUROBLECH 2022. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor deze editie? Neem dan contact op met Harold Draaijer of Vincent Span van 54U Media.

Eerste stap naar intelligente productieplanning

Laser3D lasersnijcel vervangt conventionele processen

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

Nieuwe Edgecam versie zorgt voor versnelling

Mijlpaal voor MetaalNieuws op LinkedIn

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking…

247TailorSteel is de toonaangevende ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgericht…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Enkele jaren geleden zochten we bij…

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

26-04 Daamit viert op 2 juli het 50-jarig bestaan. Het bedrijf is een halve eeuw…

25-04 De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher…

12-04 De twee bedrijven zullen hun eerste gezamenlijke oplossing voor het beschermen van de snij-,…

28-03 Op de uitnodigingskaart voor de festiviteiten wordt dan ook melding gemaakt van het 37-jarig…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).