NTS Hermus tilt gehele productie bij laserlassen naar een hoger niveau - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalindustrie

2021-12-01 04:07:29 By : Mr. Laker Yan

Home Nieuws Overzicht NTS Hermus tilt complete productie naar een hoger niveau voor laserlassen

NTS Hermus begon ruim 13 jaar geleden met laserlassen. De eerste installatie, een Trulaser Robot 5020 van Trumpf, is door de leverancier aangeschaft om zich met aantrekkelijke eindproducten te onderscheiden in de markt. “Laserlassen heeft een aantal voordelen waarmee we ons echt kunnen onderscheiden. De laskwaliteit is altijd stabiel en de las ziet er perfect uit zonder afwerking”, zegt Bonants.

Naast de stabiele laskwaliteit die zorgt voor een hoge mate van reproduceerbaarheid van de producten en de strakke las die geen nabewerking vereist, heeft laserlassen nog een aantal andere voordelen. Door de fiberlaser komt er weinig warmte in het product. Hierdoor zijn er geen verkleuringen, zie je geen zichtbare randen en is er dus geen nabewerking op dat gebied nodig. Belangrijker is dat er geen vervormingen in het materiaal zijn, waardoor spanningen in het product worden voorkomen. Hierdoor blijven bijvoorbeeld uitgesneden pasgaten nauwkeuriger op hun plaats.

Laserlassen is zeer geschikt voor het verbinden van dunne plaatdelen in kleine en middelgrote series. Zo last NTS Hermus seriematen van twintig tot 300 stuks, maar ook specials en enkelstuks zijn mogelijk. De hoge lassnelheid zorgt ervoor dat grote laslengtes in zeer korte tijd gerealiseerd kunnen worden en in combinatie met de robot is het ook mogelijk om complexe contouren te laserlassen. “13 jaar geleden hebben we met de Trulaser Robot 5020 nieuwe wegen ingeslagen en geïnvesteerd in een stap voorwaarts”, zegt Peter Huijs, laserlasspecialist bij NTS Hermus. Hij vervolgt: “Omdat de vorige laserlascel technologisch achter begon te lopen en we altijd op de hoogte willen blijven van de technologie, hebben we de Trulaser Robot vervangen door een nieuwe Trulaser Weld 5000 van Trumpf.”

Laserlassen biedt veel voordelen als het gehele productieproces wordt geoptimaliseerd voor laserlassen.

NTS Hermus heeft de Trulaser Weld 5000 uitgerust met een uitgebreid aantal opties. De laserlasinstallatie is standaard uitgerust met een TruDisk 4001 fiberlaser met een vermogen van 4 kW, een Kuka KR30 HA robot en een draai-kieptafel voor een betere toegang tot het werkstuk. Dankzij de laserbron met een vermogen van 4 kW kan NTS Hermus nu diepere, snellere en dikkere plaat lassen dan met de vorige laserlasinstallatie, die was uitgerust met een 3,3 kW laserbron. Om ook onderdelen met bredere naden te kunnen laserlassen heeft NTS Hermus de laserlascel uitgerust met FusionLine. Dankzij de draadaanvoer maakt dit systeem het mogelijk om naden te lassen die normaal gesproken te groot zijn voor laserlassen. De Trulaser Weld is ook uitgerust met TeachLine. Dit sensorsysteem herkent betrouwbaar de positie en oriëntatie van de lasnaad en kan bij kleine schommelingen automatisch de baan van de lasrobot corrigeren. Als de positie buiten een voorgeprogrammeerd bereik valt, stopt het systeem ook automatisch. Een andere handige functie is de programmeerbare focusinstelling. Met deze oplossing kan NTS Hermus verschillende spotdiameters in hetzelfde programma programmeren. Dit maakt een combinatie van bijvoorbeeld warmtegeleidingslassen en sleutelgatlassen (dieplassen) in één processtap zeer eenvoudig. “Met alle technologische snufjes van de nieuwe laserlasinstallatie kunnen we nog meer uit laserlassen halen en onze dienstverlening verder uitbreiden”, zegt Huijs.

Dankzij de robot kan NTS Hermus ook gemakkelijk vrije contouren lassen.

Hoewel laserlastechniek al jaren op de markt is, is het volgens Bonants een techniek die je nog niet op elke straathoek ziet. Hij zegt dat om verschillende redenen. “Laserlassen is zoveel meer dan alleen de aanschaf van een machine. Qua kennis en ervaring begin je bij nul. Ondanks dat we al jaren ervaring hadden met laserlassen, hebben we nu ook geïnvesteerd in opleidingen. Er staat zelfs een heel opleidingsplan op de planning om het laserlasproces continu te kunnen optimaliseren. Kennis en ervaring is slechts het begin, want ook de kennis van de klant verhindert de doorbraak van laserlassen. Over het algemeen zijn tekeningen gebaseerd op TIG- of MIG-lassen omdat laserlassen nog niet bekend is of omdat men nog niet overtuigd is van de kwaliteit van de las.”

Om klanten kennis te laten maken met laserlastechniek heeft NTS Hermus een machine aangeschaft waarmee ze de klant de doorsnede van een las kunnen laten zien. Volgens Bonants is dit dé manier om klanten over de drempel te krijgen. Daarnaast heeft de leverancier een groep engineers in dienst die samen met de klant producten optimaliseren voor laserlassen. “Dit is de drijvende kracht achter het succes van laserlassen. Laserlassen vraagt ​​om een ​​nieuwe benadering van het productieproces. Dat begint aan de voorkant bij het ontwerp, het materiaal, de snijkwaliteit van de resultaten en de nauwkeurigheid van het buigproces. Met laserlassen zijn fouten of grote toleranties die eerder in het proces zijn ontstaan ​​immers minder goed te elimineren dan met TIG- of MIG-lassen. Dat betekent dat bij laserlassen de kwaliteit van de hele fabriek verbeterd moet worden.”

NTS Hermus heeft ook geïnvesteerd in een Trumpf-softwarepakket voor offline programmeren. Met het softwarepakket TruTops Weld kan de leverancier stilstand van machines drastisch verminderen. Hoewel NTS Hermus pas vanaf januari offline programmeert, verwacht het bedrijf de programmeerdowntime met 80% te verminderen. Het is ook mogelijk om de matrijzen op te nemen in de programmering. “De reden dat we opnieuw voor Trumpf hebben gekozen, is omdat zij het complete pakket kunnen leveren. Hierdoor hebben we één aanspreekpunt en dat werkt gewoon een stuk prettiger. Daarnaast heeft Trumpf ons geholpen om alle oude laserlasprogramma's om te zetten naar bestandsformaten voor de nieuwe laserlasinstallatie. Hierdoor konden we de productie vrij snel hervatten. Door deze samenwerking is onze fabriek blauw gekleurd", besluit Huijs. Naast de nieuwe Trulaser Weld 5000 zet NTS Hermus ook drie Trumpf-afkantpersen en twee pons-lasermachines in.

Bij laserlassen is geen nabewerking nodig. Ook wordt er weinig warmte in het materiaal gebracht, waardoor thermische vervorming kan worden voorkomen.

Multifunctionele vrachtwagen met kraan voor Jan van Dam

Maatwerk met Magnum-geluiddemper van ACE

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

MKB op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

01-11 Veel bedrijven in de plaatwerkindustrie vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, wat zowel...

10-03 Het LAC krijgt regelmatig de vraag hoe om te gaan met krachtige handmatige laserlassystemen in…

20-08 Tijd is geld – of het nu tactische tijd is, tijd dan…

29-01 Laserlasmachines, onderdeel van de Tuwi-groep, introduceert de LLM handmatige laserlasmachine in twee uitvoeringen…

01-11 Wie op zoek is naar lasersnijmachines tijdens METAVAK is ongetwijfeld op de stand van Lasergraaf beland.…

08-07 Om zo licht mogelijk te kunnen bouwen zijn veel gemengde…

14-02 Machinebouwer Emag is al jaren succesvol met laserlastechniek. Tot voor kort was dit…

13-02 De verdere ontwikkeling van technieken voor het lassen van dik plaatmateriaal is vooral voor de scheepsbouw…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.