MDL las nog graag, maar is inmiddels een compleet metaalbedrijf - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2021-12-14 19:27:44 By : Ms. Rayna Wang

Home Nieuws Overzicht MDL last nog steeds graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

Met gerichte investeringen in machines en software en – zeer recent – ​​de overname van een bedrijf heeft MDL in Uden zich ontwikkeld van een lasbedrijf tot een compleet metaalbedrijf dat alles van A tot Z ontwikkelt en maakt. is niet langer onze hoofdactiviteit”, zegt bestuurslid Rik van den Boom.

Het bestuur van MDL. Van links naar rechts Bas van Weert Rik van den Boom en Sander Dortmans.

Om die reden is er ook voor een andere naam gekozen. De letters MDL staan ​​voor Manders Dortmans Lasbedrijf. Maar klanten hebben een bepaald beeld van een lasbedrijf en dat beeld klopt niet meer voor MDL. Het is een klassiek voorbeeld van hoe een metaalbedrijf zich vaak ontwikkelt. Begonnen in 1989 als kleine smid op de hoek, na drie keer te zijn verhuisd vanwege de groei, is het bedrijf inmiddels al jaren gevestigd aan het Jagersveld in Uden. MDL maakt onder andere machineframes, platformen en constructiewerk, maar doet ook reparatie- en montagewerkzaamheden. Ook worden complete projecten uitgevoerd, zoals bakdampleidingen voor aardappelverwerking en diverse machines.

Sander Dortmans is algemeen directeur. Samen met Rik van den Boom en Bas van Weert, die ook mede-eigenaar zijn, leidt hij de directie. Beiden begonnen als leerling bij het bedrijf en hebben mooie groeistappen gemaakt. Rik treedt op als operationeel directeur, Bas regelt alles op het gebied van engineering. MDL heeft vijftien vaste medewerkers, waaronder drie tekenaars. “Je kunt wel stellen dat de medewerkers een leuk en hecht team zijn”, zegt Rik. “Bij ons moet je allround zijn. Onze mensen kunnen lassen assembleren en/of zagen, boren, lasersnijden en buigen.”

De echte groei begon zo'n tien jaar geleden, net na de financieel-economische crisis. Sander Dortmans begon eerst de efficiëntie op de werkvloer te verhogen met de aanschaf van een tweede halkraan en een automatische lintzaagmachine. "Toen we weer vlees op onze botten hadden, bleven we investeren", zegt hij. “Het echte keerpunt kwam in 2016-2017. Daarna zijn we zelf aan de slag gegaan met het engineeren, bestellen van materialen en het regelen van complete projecten. De klant heeft een schets, wij zorgen dat die gemaakt wordt.” Rik vult aan: “Als je aan die ontwikkeling begint, merk je dat je een boost krijgt in je bedrijf. Mensen worden enthousiast als ze mee kunnen denken met de klant.”

Het door Tuwi geleverde 3e CNC-boorcentrum van de Spaanse fabrikant CMA heeft snelheid en nauwkeurigheid op het gebied van boren en tappen gebracht.

De turnaround resulteerde in nieuwe en andere klanten. Ze hadden bepaalde verwachtingen. Onder andere die MDL kan snel schakelen. Eigen machines waren dus nodig. De eerste uitbreiding van het machinepark was een 3RD CNC-boorcentrum van de Spaanse fabrikant CMA geleverd door Tuwi voor het boren en tappen van gaten. Vroeger gebeurde dit handmatig en werden grote projecten uitbesteed. “Deze machine heeft ons snelheid en nauwkeurigheid gebracht”, zegt Rik. “We hebben bewust gekozen voor een groot werkbereik van 7,5 meter. Hiermee kunnen we zowel lange lengtes bewerken als kleinere werkstukken naast elkaar klemmen. Bij een machine van 6 meter moet je er lange stukken op schuiven. Met deze machine kunnen we hem gewoon opzetten. Dat betekent een grotere snelheid van handelen.”

De volgende stappen waren een lasersnijmachine en een kantpers, omdat het uitbesteden van het lasersnijden en – vooral – kantwerk (te) lange levertijden met zich meebracht. Eerst kwam de kantpers. De leverancier was wederom Tuwi, die een kantpers van de Turkse fabrikant Durma plaatste met een werklengte van 3,7 meter en een capaciteit van 220 ton. MDL verwerkt veel materiaal met diktes van 1 tot 10 mm en daar is deze machine zeer geschikt voor.

Toen kwam de lasersnijmachine. Sander: “Een laser is al lang een droom, maar het moet financieel haalbaar zijn. Door de ontwikkeling van de fiberlaser en de meerdere fabrikanten die deze aanbieden, zijn lasers steeds betaalbaarder geworden.” MDL koos voor een laser van Durma met een werkbereik van 3×1,5 meter en een laserbron van 4 kW. Deze is uitgevoerd in een zijopstelling en met het platform erboven is het een compact geheel. “De mensen van Tuwi hebben hierover geadviseerd. Ze denken echt mee, niet alleen technisch maar ook financieel. We doen graag zaken met ze omdat ze voor elke operatie een geschikte machine hebben.”

Door de overname van Innova Infinity kan MDL producten als dit rijststation voor een pyrolyseoven geheel in eigen beheer ontwikkelen en produceren.

MDL genereert met deze machines flexibiliteit en snelheid. Rik: “Zodra je de eerste plaat hebt gesneden en de eerste stukken zijn gezaagd, kun je beginnen met samenstellen. Dat is heel fijn voor de doorstroming. Als je zijwaarts gaat en het gaat een keer mis, dan hebben we nu dezelfde dag een nieuw onderdeel. Dat kan niet als je moet uitbesteden. We kunnen nu ook onze eigen lasmallen maken voor ons cobotlassysteem. Ook zijn we veel bezig met industrieel onderhoud. Als er een nieuw onderdeel nodig is voor een reparatie, kunnen we dat meteen knippen. We kunnen snel schakelen. De laser staat er sinds de zomer. Hierdoor hebben we een aantal projecten kunnen doen die we anders echt niet hadden kunnen doen.”

Er wordt ook geïnvesteerd in software. MDL heeft bijvoorbeeld een HiCAD-tekenprogramma met drie licenties. Speciaal voor de metaal- en maakindustrie is vorig jaar een ERP-softwarepakket aangeschaft bij Komdex. “Dit biedt veel voordelen. We kunnen producten op de vloer scannen met barcodes, hebben actueel inzicht in projecten, nacalculaties zijn snel en we kunnen makkelijker monitoren. Dat is allemaal heel mooi als je zo groeit."

En die groei zal doorzetten. Want in november nam MDL Innova Infinity over. Dit bedrijf helpt bedrijven bij het oplossen van problemen in industriële processen. De oplossingen worden bedacht, ontworpen, geproduceerd en geïnstalleerd. MDL werkte al veel samen met Innova Infinity. “We hebben veel van de door hen gerealiseerde projecten volledig begeleid”, zegt Bas. “Zo was er een klant die veel problemen had met een kunststof kistendraaier. Dit zorgde altijd voor storingen in de productielijn. We hebben een nieuwe tilter gemaakt die de problemen oploste. Of een laad- en lossysteem voor een pyrolyseoven. Het oude systeem veroorzaakte veel problemen door de enorme warmteoverdracht. Dankzij onze oplossing is er veel minder onderhoud en reparatie nodig.” Door de overname heeft MDL nu volledige controle over dit soort projecten. Innova Infinity, dat onder deze naam blijft opereren, is een prachtig verlengstuk van het bedrijf. Bas: “Dit is belangrijk voor de groei van ons bedrijf. We verwachten nu dat we makkelijker werk kunnen binnenhalen waar we best goed in zijn.” Sander vult aan: “Het ziet er erg goed uit. Inmiddels worden we benaderd door andere bedrijven, multinationals, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Er staan ​​al een aantal mooie projecten op stapel. Als ze doorgaan, kan 2022 een heel mooi jaar worden.”

MDL las nog graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

Circulaire doorbraak nodig in maakindustrie

Verleng de levensduur van machines en bescherm het milieu met Surplex

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Brancheorganisatie FPT-VIMAG en MetaalNieuws hebben elkaar nodig

TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

'De druk op innovatie wordt alleen maar groter'

Pragmatische aanpak brengt leven in digitale fabriek

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

18-10 Eli de Jager begon zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde manier als…

22-09 Geka's nieuwe CNC-gestuurde plasmasnijmachine GCS-P 3015 springt in het oog. Deze…

07-04 Euromac is een gerenommeerde Italiaanse fabrikant van ponsmachines, elektrische afkantpersen, robotbuigcellen, hydraulische buigbanken…

28-12 Nog een paar dagen en dan kunnen we afscheid nemen van een roerig jaar.…

07-12 Wim Martens keek al een aantal jaren stiekem een ​​beetje naar een zwenkbuigmachine. Maar…

17-11 Om de dienstverlening aan haar klanten verder te verbeteren levert staalhandelaar Galvano Metaal…

02-11 Enkele jaren geleden verkocht Van Pommeren Las- en Montagebedrijf in Veenendaal haar snijscharen en…

09-09 Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land is er…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.