Lino Metaalwaren bouwt samen met Novako Techniek eigen fiberlasersnijmachine - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalindustrie

2021-12-01 03:55:53 By : Ms. Icy lee

Home Nieuws Overzicht Lino Metaalwaren bouwt samen met Novako Techniek haar eigen fiberlasersnijmachine

Lino Metaalwaren in Haarlem, specialist in maatwerk scharnieren en andere metalen producten, liet Novako Techniek een fiberlasersnijmachine ontwerpen. Hierin staan ​​alle voorkeuren van de eigenaren van Lino Metaalwaren. Ze hebben de look zelf ontworpen. Daarnaast had Lino zelf ook een groot aandeel in de bouw van deze machine, met name het frame en het plaatwerk, maar ook een groot deel van de techniek. Deze bijzondere samenwerking heeft geresulteerd in een machine die aan alle vragen van Lino voldoet.

Lino Metaalwaren is het bedrijf van Jeanine en Fulco Dommerholt en hun zwager Peter de Vries. Alle drie hebben ze hun eigen rol gespeeld bij de ontwikkeling en bouw van de machine. Fulco zorgde voor de inkoop van alle onderdelen, Jeanine voor het ontwerp en Peter – die nu ook de machine bedient – ​​voor de techniek. Terugkijkend op het hele traject, dat anderhalf jaar heeft geduurd, zijn ze zeer tevreden, al zegt Peter ook eerlijk: “Er waren momenten dat ik dacht: dit doe ik nooit meer. Omdat het een groot project was en al het andere werk gewoon doorging. Maar nu de machine draait, ervaren we meteen de voordelen ervan. En ook de reacties van de mensen die hier komen zijn erg goed.”

Scharnieren Bij het Haarlemse metaalbedrijf werken in totaal acht mensen, waaronder de drie eigenaren. Lino Metaalwaren produceert voornamelijk op maat gemaakte scharnieren; elk gewenst scharnier in staal, aluminium, RVS 304, RVS 316 en messing kan tot een maximale dikte van 6 mm gemaakt worden, zowel in grotere aantallen als in kleine series. Daarnaast worden er ook andere metalen producten geproduceerd, waaronder transportbanddelen en tafelpoten, als het maar klein, handzaam en licht constructiewerk betreft.

Opvallende onderdelen zijn de roldeur (in plaats van de meer gebruikelijke schuifdeuren), het uitschuifbare snijbed voor eenvoudig inladen en de drie lades onderin de machine die het gesneden materiaal direct opvangen.

Sneller schakelen Een eigen fiberlaser stond al een aantal jaren op het verlanglijstje. Hoewel Lino Metaalwaren een eigen pons- en knabbelmachine heeft, werd ook steeds meer snijwerk uitbesteed. “Intern wilden we snijden om de levertijden te verkorten en sneller te kunnen schakelen”, zegt Jeanine. Dus ging het trio op zoek naar een fiberlaser. Maar door hun specifieke wensen vonden ze bij de leveranciers van standaard lasermachines niet wat ze zochten. “We maken kleine producten, dus we wilden zeker geen grote machine.” Zo ontstond het idee om zelf een machine te bouwen. Een voor de hand liggende gedachte, want daarvoor kon stadsgenoot Novako Techniek, een machinebouwer voor de dunne plaatbewerking, worden ingeschakeld. Novako heeft alle kennis over fiberlasers in huis; het bedrijf heeft in 2010 al de eerste fiberlasersnijmachine gebouwd.

Roldeur en uitschuifbaar bed Lino Metaalwaren wilde een machine die dunne plaat tot 6 mm kan snijden. Deze moest zo compact mogelijk worden gebouwd omdat de bedrijfsruimte niet onbeperkt is. Deze wensen hebben geresulteerd in een machine met een lengte van 4,75 meter en een breedte van 2,10 meter met een snijtafel van 2,5 x 1,25 meter. De machine is uitgerust met een 2 kW IPG laserbron en een Precitec snijkop. Opvallende onderdelen zijn de roldeur (in plaats van de meer gebruikelijke schuifdeuren), het uitschuifbare snijbed voor eenvoudig inladen en de drie lades onderin de machine die het gesneden materiaal direct opvangen.

Opvallende onderdelen zijn de roldeur (in plaats van de meer gebruikelijke schuifdeuren), het uitschuifbare snijbed voor eenvoudig inladen en de drie lades onderin de machine die het gesneden materiaal direct opvangen.

Robuuste industriële uitstraling Ook het design is bijzonder, waarvoor vooral Jeanine verantwoordelijk is. De machine heeft een robuuste industriële uitstraling dankzij de gekozen kleuren, die goed passen in de fabriekshal en bij de overige machines. Maar ook door de opvallend zichtbare schroeven, die deels met het plaatwerk zijn gepoedercoat. Verder is er gekozen voor een afgeronde voorkant, waardoor de fiberlaser minder op een blokkendoos lijkt. De Prox-motion besturingssoftware voor deze machine is ontwikkeld door Novako Techniek en gebouwd door Wizzo. Van Leeuwen CADCAM Systems leverde de Metalix CADCAM en nesting software.

Proefsnijden En daarmee is Peter de Vries nu aan het werk. Half januari is hij begonnen met proefsnijden. Veel van het materiaal dat eerder op de ponsknabbelmachine is verwerkt, moet geleidelijk naar de laser worden overgebracht. Een goede snijkwaliteit is natuurlijk belangrijk: geen verkleuring en zo min mogelijk bramen om nabewerking te voorkomen, al gaan alle gesneden delen daarna de trommelontbraammachines in. Peter moet alle instellingen zelf uitvogelen. Hij zoekt hiervoor het internet af, haalt informatie uit wetenschappelijke studies en spreekt met mensen uit het veld. “In het begin ben je echt aan het zoeken en is het vooral uitproberen. Het lijkt veel op troubleshooting: je gaat veel dingen uitsluiten en zo kom je stap voor stap verder. Heel dun staal tot 1 mm ging meteen goed. RVS was al wat lastiger. Voor alle diktes en materiaalsoorten gelden verschillende instellingen voor wat betreft gasdruk, focuspunt, afstand tussen nozzle en plaat, nozzle diameter, et cetera. We willen veel verschillende materialen goed kunnen snijden. Om te beginnen met staal en RVS, in de toekomst ook aluminium.”

Eigen gebruik en aanvoer Lino Metaalwaren gebruikt de nieuwe aanwinst vooral voor eigen gebruik. "We hebben nu twee machines om te produceren", zegt Jeanine. “Dat maakt ons heel flexibel. Spoedklussen tussendoor kunnen we nu makkelijk aan. Bij de scharnieren zien we dat er steeds gekker wordt van vormen. Dat kunnen we nu heel goed aan: je maakt een ontwerp, knipt snel een staal uit en stuurt zo nodig bij. Een voordeel van zelf bouwen is dat we de machine van nul kennen. Dat is goed voor service en onderhoud.” Levering wordt ook overwogen. “Wij zijn het enige bedrijf hier op industrieterrein Waarderpolder met een fiberlaser. Dankzij de lagere energiekosten van dit type laser kunnen we scherper snijden.” De machine is een prototype geworden voor Novako Techniek. De machinebouwer wil deze nu in serie gaan produceren.

Opvallende onderdelen zijn de roldeur (in plaats van de meer gebruikelijke schuifdeuren), het uitschuifbare snijbed voor eenvoudig inladen en de drie lades onderin de machine die het gesneden materiaal direct opvangen.

Multifunctionele vrachtwagen met kraan voor Jan van Dam

Maatwerk met Magnum-geluiddemper van ACE

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

MKB op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

13-11 Als er iets mis is gegaan tijdens het buigen of lassen, dan...

09-07 Machineleverancier Tuwi heeft de goede gewoonte om klanten in niet-TechniShow-jaren uit te nodigen voor…

08-07 Om zo licht mogelijk te kunnen bouwen zijn veel gemengde…

04-07 Eagle-vezellasers zijn een relatief nieuw gezicht op de markt voor plaatbewerking. De machines…

12-06 Belttech, leverancier van machines voor spaanloze metaalbewerking, heeft een Sangiacomo-Dimeco perslijn geleverd aan Stanstechniek…

12-12 De klanten van vandaag zijn niet op zoek naar een machine, maar naar een oplossing. Een oplossing waarmee ze…

13-06 De bouw van superjachten floreert en dat weet Yachtsupport in Nijkerk maar al te goed. Het…

03-04 Jan Dunnink, directeur/eigenaar van DMS Metalworking, is een man van geleidelijkheid. Langskomen…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.