HVL brengt volautomatisch plaatwerkcentrum op de markt - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalbranche

2021-12-01 04:12:53 By : Ms. Cindy Sheng

Home Nieuws Overzicht HVL brengt volautomatisch plaatwerkcentrum op de markt

HVL Metaal & Techniek lanceert een uitgebreide, merkonafhankelijke oplossing voor de automatisering van de plaatbewerking. Deze geheel in eigen huis ontwikkelde automatisering bestaat uit het Optistore opslagsysteem en de Optipick en Optisort laad- en ophaalrobots. Het volautomatische plaatwerkcentrum, dat bij HVL zelf in twee varianten operationeel is, kan als maatwerk geleverd worden.

Salesmanager Roger de Bock (links) en Thijs Kuijpers, manager project engineering, bij een van de twee systemen die bij HVL in bedrijf zijn. “We hebben nu zoveel kennis en ervaring met automatisering dat we het nu in de markt zetten.”

HVL Metaal & Techniek, leverancier in het Brabantse Liessel, automatiseert al jaren haar eigen productieprocessen, met name de plaatbewerkingsafdeling. Ruim 10 jaar geleden is besloten om de aan- en afvoer van plaatwerk te automatiseren door alle plaatlasers en kantpersen 100 procent te integreren in het Optistore opslagsysteem (met Optipick laadsysteem) en dit te koppelen aan ons eigen ERP-systeem. Het picken (sorteren) van snijdelen is nu ook geautomatiseerd met Optisort. “Het hele systeem werkt echt perfect”, zegt salesmanager Roger de Bock. “En we hebben nu zoveel kennis en ervaring met automatisering dat we het nu op de markt brengen.”

De automatiseringsoplossing is ontwikkeld door het R&D-team van de business unit HVL Projects, die al tal van succesvolle projecten voor klanten heeft gerealiseerd. De directie van HVL was ervan overtuigd dat in de eigen productie de meeste tijd gewonnen kon worden in de materiaalstroom en niet in het productieproces zelf, zoals snijden en buigen; hiervoor moest het logistieke proces helemaal op orde zijn, zodat alle materialen zonder vertraging beschikbaar zijn. HVL was niet onder de indruk van de systemen die hiervoor op de markt werden aangeboden. Bovendien had de Brabantse leverancier grote behoefte aan een merkonafhankelijk systeem.

En zo bewandelde HVL de weg die productiebedrijven vaak bewandelen: de eindgebruiker wordt ontwikkelaar van producten om de eigen bedrijfsvoering te optimaliseren. “Het krijgen van een merkonafhankelijk systeem was de belangrijkste reden om zelf met deze automatisering aan de slag te gaan”, vertelt Thijs Kuijpers, manager project engineering. “Ook in de beschikbare systemen zagen we veel verbeterpunten. We hebben nu een systeem dat aan al onze wensen voldoet en perfect te combineren is met verschillende machines ongeacht leeftijd, merk en output.”

Het plaatwerkcentrum kan voor elke klant op maat worden gemaakt en is beschikbaar in twee varianten, die beide operationeel zijn in het HVL-productiegebied. De eerste variant is een multi-storage systeem, dat zowel kan importeren als exporteren. Hierdoor is het bufferen van halffabricaten na verwerking in het opslagsysteem mogelijk. Bij HVL vormt deze variant het hart van een systeem met twee lasersnijmachines, meerdere ontbraammachines en zeven afkantpersen.

De lasers worden geladen vanuit het magazijn. De losse vellen gaan terug naar het magazijn en worden vervolgens aangeboden op de uitpaklocatie. Bij HVL gebeurt dit handmatig. Indien nodig gaan de plaatdelen door de ontbraammachines, waarna ze terug naar het magazijn gaan. Ze worden dan ter beschikking gesteld aan de operators van de kantpers.

De tweede variant is een opbergsysteem dat alleen materiaal kan dragen. Bij HVL voert deze platen uit richting de 4x2m lasersnijmachine. De Optipick voedt de laser met platen en haalt ook de gesneden platen van de wisseltafel om ze klaar te maken voor de Optisort robot, die ze oppakt.

“We kunnen het systeem uitbreiden en aanpassen zoals we willen”, zegt Kuijpers. “Zo testen we nu randafwerking met robots. We konden ook lassamenstellingen terugvoeren naar het magazijn. Zo gaan we steeds verder. Onze visie is dat we naar 'the dark factory' gaan, naar volautomatische productie van onderdelen, halffabricaten en producten. Zo ver komt het misschien nooit, maar het is onze stip aan de horizon.”

En nu brengt HVL dit systeem op de markt. “We hebben veel te bieden”, zegt Roger de Bock. “Wij kunnen op basis van onze eigen kennis en ervaring adviseren over het optimaliseren van de productie en hiervoor een systeem op maat aanbieden. Maar we zijn ook bereid om tijdelijk de productie over te nemen van klanten die investeren in een plaatwerkcentrum. Een dergelijke investering gaat vaak gepaard met de aanschaf van nieuwe lasersnijmachines en afkantpersen. We willen graag de oude machines omruilen. Onze eigen service- en onderhoudsafdeling zorgt ook voor service en onderhoud aan het systeem. Zo kunnen we onze klanten volledig ontzorgen.”

De verkoop van deze plaatwerkautomatisering zal in eerste instantie worden ondergebracht bij HVL Projects. Het is echter de bedoeling dat deze activiteit naast metaalbewerking en projecten een volwaardige derde business unit wordt. “We worden automatiseringsspecialist voor de plaatwerkfabriek”, zegt De Bock. “Daar zien we echt een markt voor. Veel plaatbewerkingsbedrijven houden zich bezig met lean en QRM-productie en zijn op zoek naar oplossingen voor productie zonder buffervoorraden tussen bewerkingen. Wij komen graag in contact met bedrijven die hun logistieke flow willen optimaliseren en tijdwinst willen maximaliseren. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden en de opbrengsten.”

Multifunctionele vrachtwagen met kraan voor Jan van Dam

Maatwerk met Magnum-geluiddemper van ACE

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

MKB op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.