Hoevense Marly: 'Leven verandert drastisch met diabetes'

2021-12-14 19:39:13 By : Ms. Amanda Du

Je gebruikt een adblocker. Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien, moet u deze uitzetten!

Roos en Marij hebben diabetes. Elise ontbreekt op de foto.

HOEVEN - In de week van 1 t/m 6 november vindt de jaarlijkse collecte van het diabetesfonds plaats. Marly Jongeneelen, die zelf een dochter heeft met diabetes type 1, coördineert de inzameling in haar woonplaats. Samen met Marij (12) en Elise (15), tieners met dezelfde ziekte, vertelt ze over diabetes.

Bij iemand met diabetes type 1 valt het eigen immuunsysteem de cellen aan die insuline maken, waardoor de aanmaak sterk wordt verminderd of zelfs verdwijnt. Om te voorkomen dat de suikerspiegel te hoog wordt, moet daarom insuline worden geïnjecteerd.

“Onze inmiddels vierjarige dochter Roos werd vlak na haar derde verjaardag plotseling erg ziek”, vertelt Marly. Het was een warm weekend en zondagavond op de GP-post bleek dat het echt niet goed ging. Ze moest met spoed naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Na een nacht was het onder controle en daarna bracht ze nog een week door in Breda. Dan heb je als ouder heel wat te doen. Die onmacht, weer steken en je kind zien liggen als een zieke vogel. We hebben veel gehad aan andere ouders om hierin onze weg te vinden.” Roos zit op de Bukehof basisschool. “Daar hebben we het ook over gehad. Overigens is de verzorging niet alleen tijdens de eet- en drinkmomenten, maar kan er gedurende de dag wel wat gebeuren. Met de moderne technieken kan ik mezelf bekijken op een app. Dat is heel geruststellend.”

Het begon allemaal voor Marij op 6-jarige leeftijd. “Ik was erg moe, dronk veel en urineerde veel, had hoofdpijn en voelde me niet lekker”, vertelt ze. Een vingerprik bij de dokter bevestigde het vermoeden: diabetes. Na een week in het ziekenhuis stond Marij's leven op zijn kop. “Er is veel veranderd. Ik moest rekening houden met eten, leerde injecteren met een pen en heb al drie jaar een insulinepomp.” Ze controleert zichzelf nu meerdere keren per dag. "Als het te hoog is, moet ik insuline spuiten, als het te laag is, moet ik eten." Gelukkig kan ze samen met leeftijdsgenoten spelen en sporten, maar ze moet altijd rekening houden met haar ziekte. “Ik raak zelf niet vaak in paniek, mijn vrienden soms wel. In mijn klas op de Prinsentuin vertelde ik het net. Soms krijg ik vragen over de pomp die aan mijn dij is geplakt.”

Bij de 15-jarige Elise, studente aan het Markland College, is in september 2020 diabetes geconstateerd. “Ik zit nog in de 'huwelijksreisfase', wat betekent dat mijn alvleesklier nog een beetje helpt bij het maken van insuline. Nu moet ik vier keer per dag injecteren: drie keer voor het eten in mijn maag en één keer voor het slapen in mijn been. Als mijn alvleesklier helemaal niet meer werkt, wordt het nog moeilijker. Gelukkig heb ik een sensor, dus ik hoef niet vaak een vingerprik te doen. Ik denk dat ik het best goed aankan, maar ik vind het best vervelend dat ik, voordat ik iets sportiefs wil doen, altijd moet kijken of ik het kan of niet", legt ze uit. De technische ontwikkeling gaat misschien heel snel, maar geld is nodig voor verder onderzoek en kennis. "Door te verzamelen krijg ik het gevoel dat ik iets kan doen", zegt Marly, die ook mensen oproept om mee te collecteren. Daarvoor een mailtje naar: marly_jongeneelen@hotmail.com

Digitale krant Adverteren Advertentie plaatsen Bewerking indienen Bezorging Bezorgingsklachten Mapverspreiding

Hoofdkantoor Zundert (bezoekadres) Molenstraat 17a-1 4881 CP Zundert Telefoon 076 – 599 81 11 Postadres Postbus 22 4880 AA Zundert

Goes kantoor Keizerstraat 3a 4461 AN Goes Tel. 0118 – 61 76 61

Kantoor Bergen op Zoom Sint Catharinaplein 12 4611 TS Bergen op Zoom Telefoon 0164 – 25 14 11

Internetbode.nl is het actuele lokale nieuwsplatform van Weekblad de Bode. Bij Uitgeverij de Bode staat de lezer centraal. De Bodes kenmerkt zich door de grote hoeveelheid nieuws en informatie uit de directe omgeving, verzameld en geschreven door eigen journalisten en correspondenten, zowel online als offline met haar lezers te delen.

Copyright Uitgeverij de Bode 2021. Niets van deze website mag worden verveelvoudigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van openbare Privacyverklaring.

© Copyright Internet-messenger. Het is niet toegestaan ​​teksten, foto's of enig onderdeel van deze website te kopiëren of te verspreiden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pub. | Privacyverklaring.