Feijen Metaaltechniek verkleint de foutenmarge drastisch - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalindustrie

2021-12-01 04:05:35 By : Mr. Jeffery bai

Home Nieuws Overzicht Feijen Metaaltechniek verkleint de foutenmarge drastisch

Het brede machinepark van Feijen Metaaltechniek in Maarheeze telt maar liefst negen snijmachines: vijf Trumpf lasersnijmachines, twee Bystronic watersnijmachines en twee Adige buislasers. Enkele jaren geleden had elke lasersnijmachine en watersnijmachine een eigen programmeur met machinespecifieke software. Maar omdat alles vaak handmatig werd gedaan en het werk enorm toenam, groeide de behoefte aan meer automatisering.

Door de verschillende machinemerken in het machinepark werden alle gerenommeerde machineonafhankelijke CADCAM systemen die in de Benelux beschikbaar zijn onder de loep genomen. Na een wereldwijde inventarisatie mochten de leveranciers van de pakketten die konden doen wat Feijen wilde, een productienest van een bestelling maken. “De PROfirst CADCAM & Calculation-oplossing van Widenhorn kwam meteen als beste naar voren. De automatische nestingen waren in een fractie van de tijd gelijk of beter dan onze handmatige nestingen. Een andere belangrijke vereiste was de integratie met ons ERP-systeem Plan-de-Campagne op de manier die we wilden. Toen dat ook mogelijk was, hebben we de investering gedaan. Daar hebben we tot op de dag van vandaag geen spijt van.”

Dat zegt Jan Feijen. Samen met zijn broers Frank en Rik vormt hij de derde generatie in het familiebedrijf. Vader John, die het sinds 1980 in bezit heeft, en zijn vrouw Nellie verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, al helpt hij zijn zoons nog steeds waar hij kan. Feijen Metaaltechniek is een vooruitstrevende en betrouwbare leverancier van halffabricaten in de plaatverwerkende industrie. Het bedrijf beschikt over een uitgebreid machinepark, waaronder naast de vele snijmachines ook afkantpersen, ontbraammachines, automatische zagen, walsen, lasmachines en draai- en freesmachines. Naast het leveren van snij- en zetwerk betekent dit dat er ook complete assemblages en halffabricaten worden gemaakt. Feijen biedt alles onder één dak: van schetsontwerp tot prototype en uiteindelijk tot een compleet eindproduct.

Sinds Feijen en Widenhorn samenwerken is er veel verbeterd in de PROfirst software, mede op advies van de programmeurs.

Feijen is gestart met twee PROfirst licenties CADCAM met Ultranests en twee licenties Calculation. De koppeling met Plan-de-Campagne is ontwikkeld door Bemet in samenwerking met Widenhorn. Alles is precies op elkaar afgestemd. Er wordt een offerteaanvraag gedaan in PdC en PROfirst berekent direct het plaatmateriaal en de te gebruiken snijtijd. Wanneer een order wordt vrijgegeven, kan deze direct in PROfirst worden ingelezen, automatisch met behulp van de juiste versie van de netwerktekening. Alle bestellingen zijn eenvoudig te combineren, zodat met Ultranests automatisch optimale nestingen worden gemaakt en er direct materiaal wordt bespaard. Jan Feijen: “Dankzij deze integratie kunnen we niet alleen de werkvoorbereiding doen met minder mensen, de foutenmarge is drastisch verminderd en dat scheelt ons tienduizenden euro's per jaar. Doordat we nu waar mogelijk ook veel meer gangbare snijlijnen gebruiken, kunnen we zelfs een paar procent extra besparen op materiaal. En met een totaal jaarverbruik van circa 3.500 ton materiaal heb je het over veel geld. Zo kunnen we onze klanten scherpe prijzen blijven bieden zonder in te boeten aan kwaliteit.”

De software werd al snel uitgebreid met postprocessors voor de watersnijmachines die de twee programmeurs naast de vijf lasersnijmachines ook in dezelfde tijd konden programmeren. Daarnaast is gekozen voor de module Jobvision Planning en tijdregistratie als ideale aanvulling. Hierdoor kunnen de nestings interactief worden gepland en kan de operator bij de snijmachine de volgorde op zijn productiekolom zien en de actuele tijd registreren, zodat er een volledig digitaal inzicht ontstaat. Als er restjes zijn, kan daar direct de juiste locatie aan worden toegewezen. Alles is volledig geïntegreerd met PROfirst.

Voor een bedrijf als Feijen, dat continu in ontwikkeling is, is het belangrijk dat de partners en leveranciers hierin meegaan. Sinds Feijen en Widenhorn samenwerken is er al veel verbeterd in de software, mede op aanraden van de programmeurs Bart en John. Ze zijn erg blij met de steun van Widenhorn. “Je hoeft alleen maar te bellen en je wordt direct geholpen, ook buiten kantooruren”, zegt John Meijer. “Een paar maanden nadat de software hier geïmplementeerd was, heb ik ook enkele sproeiers van Widenhorn getest en die waren uitstekend. En omdat de prijs ook nog eens scherp was, kopen we sindsdien alle laserlenzen, ramen en onderdelen voor onze lasers bij hen. Ik bestel het en het is de volgende dag in huis.”

Feijen heeft een uitgebreid machinepark, waaronder naast de vele snijmachines ook afkantpersen, ontbraammachines, automatische zagen, walsen, lasmachines en draai- en freesmachines.

Het zijn onwerkelijke en uitdagende tijden voor alle bedrijven. Feijen Metaaltechniek heeft er tot op heden weinig last van gehad, maar er zijn wel veel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo staat iedereen verder uit elkaar, worden de pauzes in shifts genomen, heeft iedereen zijn eigen bankjes en zijn er voor iedereen voldoende desinfectiemiddelen.

Er is nog volop plaatmateriaal beschikbaar, maar buizen worden steeds moeilijker. De aanvragen zijn wat minder, maar met honderden klanten is er altijd wel wat te doen. En als het wat rustiger wordt, kan de tijd worden gebruikt om verdere verbeteringen in het bedrijf door te voeren. Want daar is Feijen Metaaltechniek continu mee bezig. Zo wordt momenteel het ISO 9001 certificaat behaald, omdat er steeds meer vraag naar is. Zojuist is de modernisering van de kantoren en kantines afgerond, waarbij is gekeken naar de mogelijkheden om de gezondheid van de medewerkers te borgen en te verbeteren. Zo zijn alle bureaus in hoogte verstelbaar, is alles optimaal op elkaar afgestemd en is er in de nieuwe kantine voor iedereen fruit beschikbaar. Ook duurzaamheid wordt niet vergeten, want het hele dak is bedekt met zonnepanelen.

De nieuwste buislasersnijmachine van Adige, de gespiegelde LT7 SX uitvoering (de eerste in Nederland) zodat beide (buis)machines tegelijk geladen kunnen worden, is al volledig operationeel in de nieuwe buislaserhal, waar ook de andere buislaser zich bevinden. De nieuwste 2D lasersnijmachine is een 10 kW fiber die, net als de bestaande Trumpf 8 kW laser met 261 palletposities, 24/7 kan snijden. Het wordt aangesloten op het bestaande magazijn, dat wordt uitgebreid naar 500 posities, met op een later tijdstip ruimte voor een derde vlakbedlaser. Deze wordt in september in gebruik genomen en wordt weer volledig aangestuurd door de oplossingen van Widenhorn. Ook in de keten gebeurt steeds meer automatisering. Zo zal Feijen in de nabije toekomst ook automatisch materiaal bestellen bij Plan-de-Campagne. Het is dan de bedoeling dat de gehele voorraadwaarde direct zichtbaar is in PROfirst met nieuwe borden en restjes, zodat het bestellen van materiaal altijd op tijd en automatisch gebeurt.

Automatisering is belangrijk, maar een digitaal portaal, zoals dat van Widenhorn, waar klanten hun eigen berekeningen kunnen maken, staat zeker niet op de agenda, zegt Jan Feijen: “Wij hechten veel waarde aan direct contact met onze klanten. Want zo kunnen we veel meer van waarde zijn. Bovendien is het niet echt nodig, omdat we snel offertes kunnen maken, waarbij we ook kunnen inspelen op verbeteringen die we zien. Door deze samenwerking met onze klanten staan ​​we als bedrijf waar we nu staan ​​en dat zullen we ook in de toekomst zeker blijven doen!”

Multifunctionele vrachtwagen met kraan voor Jan van Dam

Maatwerk met Magnum-geluiddemper van ACE

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

MKB op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

30-09 Sinds de oprichting in 1919 worden gereedschappen en machines geleverd aan de metaalindustrie. Wat…

27-09 Maar wat als het navigatiesysteem niet op de hoogte is van de laatste…

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en zijn machine onafhankelijk. Die…

28-06 Widenhorn levert deze nieuwe versie volgende week als onafhankelijke leverancier aan al haar gebruikers…

23-06 De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen en…

16-06 Op 13 december 2019 was het een dubbel feest bij Made By Driessen. De Brabantse…

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof begonnen hun bedrijf in 1995 met een gereedschapskist. Dit…

11-02 Heuvelman levert een breed assortiment constructiestaal direct uit voorraad. Het bedrijf bedient voornamelijk…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.