Duo investering brengt Aldenzee RVS kwaliteit, snelheid en flexibiliteit - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalbranche

2021-12-14 19:32:12 By : Ms. coco zhou

Home Nieuws Overzicht Duo-investering brengt Aldenzee RVS kwaliteit, snelheid en flexibiliteit

Met de investeringen in een flatbed lasersnijmachine TruLaser 3060 Fiber en een buislaser TruLaser Tube 7000 met 3D snijkop heeft Aldenzee RVS gewonnen aan kwaliteit, snelheid en flexibiliteit. Hierdoor heeft de RVS specialist in Heusden veel meer snijcapaciteit en had deze deels kunnen vullen met enkele aantrekkelijke aanvragen voor bestellingen in staal. Maar dergelijke verzoeken zijn bewust achtergelaten door directeur-eigenaar Arion Aldenzee. Hij verwerkt alleen roestvrij staal en houdt zich daar consequent aan.

Dat doet hij al sinds de start van zijn bedrijf in 1993. Aldenzee vindt RVS gewoon een mooi materiaal, maar is vooral van mening dat RVS en staal vanwege besmettingsgevaar eigenlijk niet in één hal verwerkt kunnen worden. Deze mening wordt door haar klanten zeer gewaardeerd, vooral als ze ooit problemen hebben gehad met roesten veroorzaakt door de vervuiling van staal. "Op deze manier hebben we altijd onze visie kunnen behouden, zelfs in slechte tijden."

Voedingsindustrie Aldenzee begon ooit met een schaar en een kantpers. Hij deed voornamelijk onderhoudswerkzaamheden in de voedingsmiddelenindustrie. Dat is nog steeds de belangrijkste sector die hij bedient. Rond de eeuwwisseling kocht hij zijn eerste laser en dat was het keerpunt. Dit versnelde de ontwikkeling van Aldenzee roestvast staal. Inmiddels heeft het bedrijf 18 medewerkers die zowel vlak- als profielmateriaal tot 6 meter diepte verwerken. Naast de snijmachines heeft Aldenzee hiervoor vier kantpersen en kan ook het lassen en assembleren van producten in eigen beheer worden gedaan. Er wordt al jaren gesneden op een vlakbed laser en een combinatiemachine voor zowel vlak- als buismateriaal. “Die combimachine was ooit een prima optie – ook qua kosten – maar we merkten dat we tekort kwamen aan grootformaat plaat- en buisprofielen”, zegt Arion Aldenzee. “Ook wilden we een betere snijkwaliteit en het profiel zagen moest sneller. Daarom zijn we gaan denken in twee aparte machines.”

Snijbereik van 6×2,5 meter Deze machines zijn afgelopen najaar geleverd door Trumpf, die de eerste TruLaser 3060 Fiber in Nederland plaatste bij Aldenzee RVS. Dit is de grootste fiberlasersnijmachine in het Trumpf-assortiment. Hij heeft een snijbereik van 6×2,5 meter en is voorzien van alle functionaliteiten die het vergelijkbare model met een bereik van 3×1,5 meter ook heeft. Zoals Coolline (afkoeling met water waar de laserstraal het materiaal snijdt, waardoor delicaat snijden in dikker materiaal mogelijk wordt en de betrouwbaarheid van het snijproces toeneemt), Brightline (betere bundelcontrole, adaptieve optiek en verbeterde bundelkwaliteit zorgen voor betere snijresultaten in dik materiaal) , het optische meetsysteem Detectline en de Drop & Cut-functie, waarmee een product op de plaat kan worden geprojecteerd, zodat snel en efficiënt een extra product kan worden gesneden.

Grote en kleinere plaatwerkdelen Met een bereik van 2,5×6 meter is deze vastestoflaser geschikt voor het snijden van overmaatse werkstukken. Dat is echter niet de enige toepassing van de 3060. Trumpf heeft deze machine ontwikkeld als een multi-inzetbaar systeem. Het is daarom uitgerust met de Multisheet-functie, waarmee ook kleinere plaatdelen efficiënt kunnen worden gesneden. “Metaalbewerkers, vooral leveranciers in Nederland, verwerken zelden alleen grote werkstukken”, zegt Teus Vonk, verkoopadviseur bij Trumpf Nederland. “De meeste plaatbewerkingsbedrijven hebben vooral opdrachten voor kleinere plaatdelen en slechts af en toe een opdracht voor een groot werkstuk. Speciaal voor hen is de Trulaser 3060 geschikt.” De Multi-Sheet functie zorgt ervoor dat de gebruiker een pallet met meerdere plaatdelen kan beladen. De machine werkt dan automatisch alle onderdelen na elkaar af. Per pallet kunnen meerdere bewerkingsprogramma's worden geprogrammeerd. In combinatie met de automatische nozzle-wisselaar is het mogelijk om verschillende materialen en diktes op één pallet te produceren. Hierdoor kan altijd het volledige assortiment van de machine optimaal worden benut.

Tijdwinst De Trulaser 3060 is verkrijgbaar met een 3, 4 of 6 kW solid state laserbron. Aldenzee heeft gekozen voor 4 kW en heeft nu naast zijn CO2-laser ook een fiberlaser. “Tot 4 tot 5 mm is de vastestoflaser qua snelheid echt interessant. Vooral op grote platen bespaart hij veel tijd. De Brightline-functie overtreft al onze verwachtingen. Hiermee maken we perfecte gaten in 12 of zelfs 20 mm dik RVS. Graveren is ook netter op de nieuwe machine dankzij de fijnere radius. En een voordeel van de fiberlaser vind ik de continuïteit: nog meer dan bij een CO2-laser is het snijbeeld altijd precies hetzelfde.”

Bevelsnijden De grote vlakbedlaser is sinds oktober operationeel. Dat geldt ook voor de nieuwe TruLaser Tube 7000 buislaser met 3D-snijkop. Met deze machine heeft Aldenzee gekozen voor de vertrouwde CO2-laserbron. Over de keuze voor een 3,6 kW CO2-bron zegt Aldenzee: “Als je echt 3D wilt snijden, kun je snijden met een vezel van maximaal 3 mm in een hoek van 45 graden. Dat was een beperking die we niet wilden. Met de CO2-laserbron kunnen we nu 4 tot 5 mm dik materiaal schuin snijden tot 45 graden. We gebruiken dit veel omdat schuine sneden het lassen en monteren later in het proces gemakkelijker maken. Schuin snijden is essentieel voor roestvrijstalen producten.” De nieuwe buislaser is voorzien van alle mogelijke opties. Hierdoor kan Aldenzee RVS tot circa 250 mm snijden in plaats van de standaard 200 mm. De machine is tevens voorzien van een doornenvanger. Hiermee wordt spuitmateriaal opgevangen zodat een buis van binnen schoon is. Dit geldt alleen voor ronde buis. Een absoluut schoon interieur is belangrijk voor de voedingsmiddelenindustrie, maar bijvoorbeeld ook voor hydroforming.

Software De buislaser kan aan de voor- en achterzijde worden geladen en gelost met een lengte tot 6 meter. Zowel bundelladen als handmatige invoer zijn mogelijk, wat de flexibiliteit ten goede komt. Ook softwarematig heeft Aldenzee enorme vooruitgang geboekt met deze buislaser. Het wordt geleverd met de TruTops Tube-software voor het programmeren van buis-, buis- en profielbewerkingen. Onderdeel hiervan is de 3D Tube Design module ontwikkeld op Solidworks en door Trumpf. Hierdoor kunnen complexe leidingontwerpen eenvoudig worden gemaakt en efficiënt worden omgezet in een NC-programma door verschillende automatische processen. “Dit pakket heeft zich in een paar maanden al bewezen”, zegt Arion Aldenzee. “Het vertaalt constructiedelen naar knipbare delen zoals je wilt. Een groot voordeel is dat het complete samenstellingen laadt, waardoor het gemakkelijker wordt om pen- en gatverbindingen van verschillende afmetingen in te voeren. We ontvangen nu liever complete composities dan losse stappenbestanden. We halen ze zo uit elkaar."

MDL las nog graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

Circulaire doorbraak nodig in maakindustrie

Verleng de levensduur van machines en bescherm het milieu met Surplex

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Brancheorganisatie FPT-VIMAG en MetaalNieuws hebben elkaar nodig

TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

'De druk op innovatie wordt alleen maar groter'

Pragmatische aanpak brengt leven in digitale fabriek

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

09-12 Het idee achter de campagne komt van een Duits reclamebureau dat op zoek was naar manieren om…

01-12 Met deze configuratie gaat het Limburgse metaalbedrijf de toekomst tegemoet met een optimale…

24-11 Trumpf had deze stap vorig jaar al aangekondigd. Het bedrijf heeft tot nu toe 55…

08-11 De technologie is compatibel met standaard Trumpf-lasersnijmachines en stelt gebruikers in staat om…

01-11 Veel bedrijven in de plaatwerkindustrie vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, wat zowel...

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

22-10 "Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren in dooshoogte en ...

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.