HVL automatiseert plaatwerkcentrum • Metaal Magazine

2021-12-30 15:59:45 By : Ms. Sunny Yang

Home » Nieuws » Nieuws » HVL automatiseert plaatwerkcentrum

HVL Metaalbewerking uit Liessel heeft zelf een volautomatisch, verticaal magazijn ontwikkeld, met de naam Optistore. Het systeem zorgt voor een automatische handling van plaatwerk naar en van de lasersnij-installatie. Het proces wordt direct vanuit het ERP-systeem aangestuurd.

Enkele jaren geleden wilde HVL meer opslag creëren voor het eigen plaatwerk en bovendien het transport en de verwerking van metalen platen automatiseren. Daarmee wordt tijd bespaard en repeterend werk voorkomen. In plaats van dit project uit te besteden werd het intern, door eigen mensen, verwezenlijkt. Het resultaat is Optistore.

De Optistore is een volautomatisch verticaal magazijn, waarin de Optipick beweegt en automatisch de juiste platen naar de juiste snijmachine transporteert. Nieuwe platen, halffabricaten of eindproducten kunnen door elkaar opgeslagen worden. De aansturing gebeurt centraal vanuit het ERP-systeem.

Het magazijn (van 48 x 6 x 8 m) heeft 700 laden, elke positie is geschikt voor 2.000 kg platen (3000 x 1500 x 25 mm). De Optistore voert volautomatisch materiaal toe en af aan twee CO2-lasersnijmachines.

Het systeem vermindert de doorlooptijd van bestellingen omdat het aantal menselijke handelingen wordt verminderd. “Door een uitgekiend logistiek systeem, kunnen staal, rvs en aluminium in één systeem opgeslagen worden zonder contaminatie.”

Voor de meest recente lasersnijmachine is eveneens een verticaal magazijn ge-engineerd en gebouwd met een invoer- en uitvoertafel die voorzien is van een knikarmrobot. Voor de lineaire aandrijving hiervan is gekozen voor de componenten van Apex Dynamics, namelijk een AF140 tandwielkast, tandheugels in kwaliteit 6 en rondsel in kwaliteit 5.

De knikarmrobot zit vast aan de in- en uitvoertafel maar kan zich voor het manipuleren van de platen loskoppelen van deze tafel en dan dezelfde aandrijving gebruiken.

Met deze oplossing kan HVL producten uit een gesneden plaat nemen, deze verzamelen op een aangewezen pallet/positie, tellen en terugkoppelen naar het ERP-systeem. Zo is de door HVL ontwikkelde en geproduceerde machine geheel uit modules opgebouwd.

Met de automatisering is HVL in staat om volautomatisch platen toe- en af te voeren, met volledige registratie van alle delen. De klant kan artikelen bestellen via de website en de lasertafel gaat, in het toegewezen tijdsslot, volautomatisch aan de slag.

Dit volledig zelf ontwikkeld, geautomatiseerd en gecombineerd plaatwerkcentrum is volgens het bedrijf een belangrijke aanvulling op een lasersnijmachinepark.

Door langere doorontwikkeling en optimalisatie is er een stabiel proces ontstaan, waardoor deze, aldus het bedrijf, ‘vooroplopend is in smart industry en industrie 4.0’. HVL onderzoekt nu de mogelijkheden om vergelijkbare opstellingen klantspecifiek op de markt te brengen.

Apex Dynamics heeft bijgedragen aan het geheel door de calculaties voor het systeem te maken, de componenten te selecteren en de selectie met alle gegevens en met de STP-tekeningen toe te sturen.

Zoals het was berekend, werkt het nu ook, stelt Apex. Er zullen nog wat kleine aanpassingen en optimalisaties gaan plaatsvinden, maar daarna is het systeem klaar om ook voor derden te bouwen.

HVl Metaalbewerking uit Liessel bestaat op 5 mei 2019 25 jaar. Er werken zo’n 85 personeelsleden. Het Brabantse bedrijf is sterk in de machine- en apparatenbouw en richt zich hoofdzakelijk op de sectoren transport, logistiek, food, land- en tuinbouw, automotive en de verpakkingsindustrie.

Er worden zowel onderdelen als complete machines geproduceerd. Ook kunnen projecten vanaf de ontwikkeling tot en met de stekker-klare oplevering worden verzorgd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het team van Metaal Magazine wenst u fijne kerstdagen en een heel gelukkig en bovenal gezond 2022. Nederland gaat het derde jaar van corona in. Wordt 2022 zakelijk gezien beter? Of zelfs een topjaar? Metaal Magazine wil graag van u weten wat u verwacht van… Lees verder →

Gered Gereedschap is op dit moment bezig om een aantal metaalwerkplaatsen in Oeganda in te richten. Daarvoor is de organisatie nog op zoek naar machines. Recentelijk zijn vanuit het distributiecentrum in Gouda twee containers vol opgeknapte gereedschappen en machines vertrokken; een naar Tanzania en een… Lees verder →

Ook in 2021 stond metaalmagazine.nl in het teken van een c-woord. In 2020 was het nog corona, dit jaar ging het om… En in het voorjaar was berichtgeving rond MTL Live populair. Dat blijkt uit het jaaroverzicht. In het jaaroverzicht van 2021 wordt (premium, dus… Lees verder →

Kunststoffen komen steeds vaker in beeld als alternatief voor metalen, om producten lichter en beter recyclebaar te maken. Brightlands Materials Center in Geleen doet hier onderzoek naar, maar ook naar hybride combinaties van metalen en kunststoffen. In vakblad Metaal Magazine geeft het bedrijf aan onder… Lees verder →

Ondernemers in de industrie moeten investeren in extra productiecapaciteit om de komende jaren verder te kunnen groeien. Ook het werven, opleiden en vasthouden van personeel is van groot belang, want ruim een op de vier ondernemers in de industrie kampt met een tekort aan arbeidskrachten.… Lees verder →

Hexagon Nederland verhuist van Waalre naar Eindhoven. Het bedrijf vestigt zich begin 2022 op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. De business unit Manufacturing Intelligence (MI) krijgt er de beschikking over kantoorplekken, een validatiefaciliteit en demonstratiemogelijkheden. Zo is er onder meer een een 25 meter… Lees verder →

Het CNC-frezen van composieten hoeft geen probleem te zijn, maar vraagt wel een gedegen voorbereiding. En wat zijn de alternatieven? Daar gaat het decembernummer van Metaal Magazine op in. Het gebruik van composieten zit al jaren in de lift. Deze groei zal verder versnellen, mede… Lees verder →

Iteq Group uit Nijkerk wordt overgenomen door Wilvo Holding uit Bergeijk. De overname van deze one-stop-shop voor metaalplaatcomponenten is voor Wilvo onderdeel van de strategie om zowel organisch als via overnames te groeien. Verkoper Iteq is bij de overname ondersteund door Marktlink Fusies en Overnames.… Lees verder →

Bij de productie van voedsel is, vanwege voedselveiligheid, tracking en tracing in de hele keten vereist. Dinnissen, dat machines voor de voedingsmiddelenindustrie produceert, heeft het eigen productieproces volledig traceerbaar gemaakt. Zo is steeds voor elk onderdeel te achterhalen waar het gebruikte basismateriaal vandaan komt. Producenten… Lees verder →

Slijter en drankenspecialist Jeroen Jorna (59) is overgestapt naar de metaal. “Door een reorganisatie bij een groothandel in horecaproducten raakte ik mijn baan kwijt. Toen was de vraag: wat ga ik doen tot aan mijn pensioen?”, vertelt hij in de nieuwe Metaal Magazine. ”De techniek… Lees verder →

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.