FME-enquête impact Russische inval Oekraïne - Vraag & Aanbod

2022-09-04 02:17:33 By : Ms. Rita Guo

Home / FME-enquête impact Russische inval Oekraïne

De Nederlandse industrie veroordeelt de Russische militaire inval in Oekraïne ten zeerste. Er voltrekt zich op dit moment een humanitaire ramp in Oekraïne. Het hart van de industriële bedrijven – verenigd in de ondernemersorganisatie voor de technologische maakindustrie FME – gaat uit naar de Oekraïense bevolking.

Inmiddels zijn er door de Europese Unie, de Verenigde Staten en aan Russische zijde vergaande economische sancties ingesteld. Deze hebben impact op de Nederlandse industrie. Zo is het verboden om bepaalde machines en technologie vanuit Nederland naar Rusland te exporteren. Binnen de energiesector is een verbod ingesteld op de export van raffinage technologieën. Dit betreft een verscherping van bestaande sancties tegen de olie- en gassector. Ook is het verboden om luchtvaartonderdelen te exporteren en reparaties te doen.

Daarnaast zijn er exportcontroles en controles op exportfinancieringen naar Rusland. Dit is een verstrekkende maatregel waarmee een lange lijst goederen en technologie niet meer, of slechts nog onder zeer strikte voorwaarden, naar Rusland geëxporteerd mag worden. Dit betreft onder andere elektronica zoals halfgeleiders, technologie voor telecommunicatie, informatiebeveiliging technologie, sensoren en lasers, navigatie en vliegtuigelektronica en technologie voor ruimtevaart.

De resultaten van de FME-enquête geven een eerste beeld van de impact die de huidige sancties hebben. Enerzijds door de inkrimping van de afzetmarkt van Nederlandse producten en anderzijds door verstoringen in de toeleveringsketen. De bedrijven die zeggen maatregelen te treffen gaan op zoek naar nieuwe afzetmarkten en andere toeleveranciers. Bedrijven geven daarnaast aan gevoelig te zijn voor de hogere inkoopprijzen van grondstoffen en de afhankelijkheid van energie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewaar mijn naam, e-mailadres en site in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

Na meer dan 22 jaar in de directie van VNO-NCW te hebben gewerkt heeft Cees Oudshoorn (63) besloten te stoppen als algemeen directeur van

De Nederlandse machinebouwer Style CNC machines verwacht een topjaar te gaan draaien. CEO Bastiaan Clement laat tijdens de aanwezigheid op TechniShow weten dat 2022

Castrol Industrial is in de metaalbewerkingssector alom bekend als producent van smeermiddelen, verspaningsvloeistoffen en industriële reinigers, maar autorized distributor Optimol Lubrication is relatief onbekend.

Pema, de Finse specialist in lasautomatisering voor zware metalen, wil een graantje meepikken van de exponentiële groei van de windmolenbouw in Nederland en Vlaanderen.

Wilt u ook 2x per week op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten in de maakindustrie?

Meldt u zich dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief van vraagenaanbod.nl