Dik staal en aluminium laserlassen in de scheepsbouw - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalindustrie

2021-12-01 04:07:22 By : Mr. Zeelong Qian

Home Nieuws Overzicht Dik staal en aluminium laserlassen in de scheepsbouw

Om zo licht mogelijk te kunnen bouwen, worden in de auto-industrie al veel gemengde verbindingen van staal en aluminium gebruikt. Om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot ook in de scheepvaart te verminderen, gebeurt dit nu ook steeds meer in de scheepsbouw. Het gaat echter om totaal verschillende materiaaldiktes. In het LaSAAS-project heeft het Laser Zentrum Hannover (LZH) samen met partners een laserlasproces ontwikkeld voor gemengde verbindingen uit dikke materialen.

Stalen rompen met bovenbouw van aluminiumlegering worden voornamelijk gebruikt in de jachtbouw. Dergelijke materiaalcombinaties verlagen het totale gewicht en het zwaartepunt van het schip, waardoor het wordt gestabiliseerd. De twee verschillende materialen zijn via een adapter veilig en veerkrachtig met elkaar verbonden. Deze adapter wordt conventioneel gemaakt door explosielassen, een gecompliceerde en dure verbindingsmethode. Explosielassen, ook wel schokgolflassen genoemd, is een verbindingstechniek die het fusieprincipe gebruikt om twee materialen samen te voegen. Het is een extreem gewelddadig proces dat alleen door gespecialiseerde bedrijven kan worden uitgevoerd.

Lasdiepteregeling In het onderzoeksproject LaSAAS (Laserstrahlschweißen von Stahl an Aluminium für die Anwendung im Schiffbau) hebben LZH en negen partners een laserlasproces met geïntegreerde lasdiepteregeling ontwikkeld om dergelijke adapters snel en flexibel te kunnen produceren. Dit opent nieuwe vormgevingsmogelijkheden voor deze verbindingselementen. Testen tonen aan dat de op deze manier geproduceerde adapterstukken onder statische belasting sterktewaarden bereiken die vergelijkbaar zijn met die van schokgelaste adapters. Zo wordt de vloeigrens van de gelaste aluminiumlegering met 52 procent overschreden. Bij toekomstige onderzoeksactiviteiten is het nu belangrijk om niet alleen een hoog draagvermogen, maar ook een hoge vervormbaarheid van de adapterstukken te bereiken.

Een lasergelaste adapter van staal en aluminium voor gebruik in de scheepsbouw.

Constante lasnaadkwaliteit De lasdiepteregeling moet ook de constante kwaliteit van de lasnaad garanderen bij sprongen in de plaatdikte. In het project zijn twee benaderingen onderzocht: spectrale procesemissieanalyse en korte coherentie-interferometrie kunnen beide betrouwbaar worden gebruikt voor procesbeheersing. De lasdiepte wordt daarbij actief gestuurd via het laservermogen. Een gecontroleerd proces bij het laserlassen van deze gemengde verbinding is belangrijk om het aandeel intermetallische fase tussen staal en aluminiumlegering zo laag mogelijk te houden. Een te grote fase leidt tot brosheid en een toename van de neiging tot barsten. Dit kan leiden tot voortijdige uitval van de verbindingen onder belasting. Alleen met behulp van de lasdiepteregeling worden de gemengde verbindingen met een relatief hoge naadkwaliteit gelast, vooral bij wisselende plaatdiktes. Naast de LZH, het Fraunhofer Institut für Betriebsfestigkeit und Systemzuverlässigkeit (LBF), de bedrijven Druckguss Service Deutschland, Hilbig, Laser on demand, Precitec, Scansonic MI, Trumpf Laser- und Systemtechnik en de scheepswerven Fr. Lürssen Werft en Meyer Werft onderdeel.

Het door LZH ontwikkelde laserlasproces voor staal en aluminium leidt tot een hoge kwaliteit met weinig oneffenheden bij dikkere plaatmaterialen.

Multifunctionele vrachtwagen met kraan voor Jan van Dam

Maatwerk met Magnum-geluiddemper van ACE

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

MKB op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC machines

Het optimaliseren van het bewerkingsproces is vaak eenvoudig

VMC laat koningin Máxima zien hoe duurzaam een ​​metaalbedrijf kan zijn

AutoPOL verwerkt nu automatisch assemblages

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

24-11 Trumpf had deze stap vorig jaar al aangekondigd. Het bedrijf heeft tot nu toe 55…

08-11 De technologie is compatibel met standaard Trumpf-lasersnijmachines en stelt gebruikers in staat om…

01-11 Veel bedrijven in de plaatwerkindustrie vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, wat zowel...

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

22-10 "Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren in dooshoogte en ...

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een bestelling wordt veroorzaakt door niet-productieve neventijden”,…

13-09 Trillingstests en klimaatkamers zijn typische stations die worden gebruikt om een ​​lasersysteem te kwalificeren...

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.