Bodor lasersnijmachine bewijst direct zijn waarde bij Fontys - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de metaalbranche

2021-12-14 19:27:50 By : Ms. Shirley Qian

Home Nieuws Overzicht Bodor lasersnijmachine bewijst direct zijn waarde bij Fontys

Mede dankzij de komst van een Bodor lasersnijmachine bij de afdeling Engineering van Fontys Hogeschool in Eindhoven heeft het studententeam Rembrandts uit Brabant onlangs de wereldtitel van de FIRST Robotics Competition gewonnen. In de ontwikkelings- en testfase van hun robot Andromeda zijn er veel onderdelen gesneden op de nieuwe machine.

De Bodor i7 lasersnijmachine is begin dit jaar geïnstalleerd door Klaassen Machines en Machine Accessoires uit Enschede, de vertegenwoordiger van Bodor in Nederland. “Sindsdien is het plaatwerk hier niet meer te stoppen”, zegt Bo van de Laak, als onderwijs- en onderzoeksassistent bij Fontys Engineering verantwoordelijk voor het werkplaatsbeheer en de aanschaf van nieuwe machines. “Deze machine is een grote aanwinst voor ons onderwijs.”

Snelle eindproducten De afdeling Engineering beschikte nog niet over een lasersnijmachine. Daardoor was het vaak lastig voor de studenten, die hier de opleidingen automotive, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en mechatronica kunnen volgen. Toen ze een onderdeel van plaatmateriaal hadden ontworpen, moesten ze het met de hand knippen met een knip- en hoekschaar. Vanwege deze beperking waren veel sneden niet meer dan wat rechttoe rechtaan werk met een paar gaten, niet te groot. Hoe anders is dat nu. Een onderdeel wordt in een tekenpakket getekend en vervolgens direct op de machine geproduceerd. Over een half uurtje is het klaar. “We produceren nu heel snel eindproducten”, zegt Van de Laak. “Er wordt volop gezaagd op de machine, tot wel 4 uur per dag. Dat is veel voor een school.”

Fatsoenlijke machine Van de Laak raakte vorig jaar op de TechniShow overtuigd van de Bodor-machines toen hij ze daar op de stand van Klaassen zag staan. “De i7 is een zeer degelijke machine met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Als je onder de motorkap kijkt en naar de spindels kijkt, zie je dat er kosten noch moeite zijn gespaard. Ook is Bodor niet zuinig geweest met de motor en de assen, die hebben voldoende vermogen. De lagers zijn ook goed. De machines zijn gemaakt door Zwitsers en Chinees. De Zwitsers ontwikkelen de machines volledig en geven aan wat er op moet. De Chinezen maken ze dan en zetten de elektronica erop. Dat is een goede combinatie.”

Compact De Bodor i7 is een compacte machine, wat voor scholen niet onbelangrijk is gezien de vaak beperkte ruimte in de praktijkruimtes. De snijtafel is 1,5 bij 1 meter en dankzij de 1 kW fiberlaser kan er materiaal tot 3 mm dik op gesneden worden. “Voor het onderwijs is dat prima”, zegt Van de Laak. “We hoeven geen 10 mm dik te kunnen snijden. En door deze beperkte snijdikte moeten de studenten ook meer nadenken over een duizendste millimeter min of meer bij engineering en de gevolgen hiervan voor de sterkte.”

De studenten kunnen nu heel snel hun producten maken. Ze hoeven niet meer met de hand te knippen met een knip- en hoekschaar.

Ook de ondersteuning door Klaassen Van de Laak is tevreden over de eenvoudige bediening van de machine. “Ik heb een dag les gehad van een collega. En hoewel ik als fijnmechanische jongen meer van draaien en frezen ben, had ik het snijden al binnen een dag onder de knie. Als ik iets niet begrijp, stuur ik een appje naar de Klaassen monteur en heb ik binnen een uur antwoord. Als het dringender is, bel ik en word ik direct geholpen. Klaassen denkt echt mee. Dat is hun kracht.” http://www.bodorlaser.nl

Wereldkampioen And the Bodor machine bewees meteen zijn waarde op de FIRST Robotics Competition, waaraan jaarlijks teams van over de hele wereld deelnemen. Allemaal kregen ze begin januari de opdracht voor een robot, die binnen zes weken volledig ontwikkeld, gebouwd en getest moest zijn. Hier kwam de laser goed van pas. “We zagen er verschillende armen, liften, steunpilaren, ribben en delen van het frame mee”, vertelt Van de Laak. Al die onderdelen gingen naar Detroit in Amerika, waar na verschillende voorrondes eind april de wereldfinale plaatsvond. Team Rembrandts, bestaande uit studenten van Fontys Engineering, het Heerbeeck College in Best en het Zwijsen College in Veghel, had zich hiervoor via de voorrondes gekwalificeerd. Hun robot werkte samen met de robots van twee andere teams om te strijden tegen andere teams in het Destination Deep Space-spel. Twee teams van drie robots moesten zoveel mogelijk plastic schijven en ballen op een veld plaatsen. Aan het eind van de dag werd het team waar team Rembrandts deel van uitmaakte tot wereldkampioen gekroond. Geen kinderachtige prestatie, want meer dan 4000 teams deden mee aan deze wedstrijd, waaronder teams met ingenieurs van NASA. “Dankzij de lasersnijmachine kunnen we nu ook voor onze eigen projecten dingen doen die we voorheen niet of heel moeilijk konden doen”, besluit Van de Laak. “We gebruiken het ook voor de onderzoeksactiviteiten van Fontys. Hiervoor snijden we bijvoorbeeld messing onderdelen voor voetsteunen. Deze machine bewijst in alle opzichten zijn waarde.”

MDL las nog graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

Circulaire doorbraak nodig in maakindustrie

Verleng de levensduur van machines en bescherm het milieu met Surplex

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

Brancheorganisatie FPT-VIMAG en MetaalNieuws hebben elkaar nodig

TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

'De druk op innovatie wordt alleen maar groter'

Pragmatische aanpak brengt leven in digitale fabriek

247TailorSteel is de toonaangevende 'slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantenband…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Een paar jaar geleden keken we naar…

Machines voor ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaal afwerken. Onze metaalmachines zorgen voor de afwerking…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al jaren een betrouwbaar en klantgericht…

Vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen wij alle denkbare werkzaamheden voor u uitvoeren, met de…

Ontbramen, rond en klaar! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor ontbramen, afronden…

10-12 De reden voor het uitstel is de aanhoudende onzekere situatie omtrent corona. Het is…

08-12 Daarnaast staan ​​thema's als digitalisering, de slimme fabriek en procesoptimalisatie centraal. Heb je de…

06-12 De softwaresuite van LVD helpt het fabricageproces van plaatwerk te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december verschijnt, kijken we samen…

21-10 Vlonder Plaatwerk is een leverancier die producten produceert in staal, RVS en aluminium op klantspecificatie…

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan ontzettend snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en zijn machine onafhankelijk. Dat…

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen. Er doorheen…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en MachiningNews zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan 12.000 tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Wij, als 54U Media BV, geven om en gaan uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Onze website, MetaalNieuws, maakt gebruik van functionele, analytische, social media en advertentiecookies om uw websitebezoek zo eenvoudig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo kunnen we relevante informatie en advertenties tonen en kun je eenvoudig content delen via je social media kanalen. Daarnaast verzamelen wij primaire gegevens om u de door u gevraagde informatie te kunnen verstrekken (gedrukte editie abonnementen en digitale nieuwsbrieven). Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.